Долорес Дилова – разказвачът на истории с четка и платно

Картини, отразяващи погледа на автора върху природата и заобикалящия свят. Картини, чиито дълбочина и нюанси на цвета предават личните художествени рефлексии за мястото, за преживяванията и срещите. Искрено и откровено се разказват истории, които оживяват отвъд реалността.

Това могат да видят любителите на красивата живопис в изложбата на Долорес Дилова „Неизбежните часове“, предаде репортер на БГНЕС.

Платната са експонирани в добре познатата сграда на Съюза на българските художници на ул. „Шипка“ 6 в столицата и ще останат там до 10 ноември. Изложбата включва около 50 картини от последните 2-3 години.

„Това са часовете, които аз изкарвам в моето ателие. Часовете, след като в мен е била емоцията от прекрасните места. Емоцията винаги е водеща. Преди да стане пейзаж, портрет или натюрморт, преди всичко е емоцията. Била съм на прекрасни места и искам да споделя тези прекрасни места с публиката, а донякъде и със себе си. Това са моите неизбежни часове“ – разказа авторът за заглавието на своята изложба.

В картините на Долорес Дилова са пресътворени срещите и с морето и много други красиви кътчета на България и света.

„Аз съм художниците, които реагират на реалността наоколо. Но художникът е като пещ, през която минава гледката, минава пейзажът и се ражда един негов свят – картината. Това е моят свят“ – допълни още авторът.

Художничката е родена през 1960 г. в Плевен. Рисува от седемгодишна и на тази възраст става носител на награда от конкурс за детски рисунки в Италия с председател на журито Хенри Мур. Долорес Дилова завършва Художествената академия – София, специалност “Живопис” при проф. Иван Кирков. Участвала е в изложби в Австрия, Франция, САЩ, Русия, Англия, Гърция, Италия, Унгария и др. Има самодтоятелни изложби в София, Париж, Канзас сити (САЩ), Аоста (Италия), Драма (Гърция), Берлин, Амстердам, Лондон (2009), Москва (2009), Хангджоу, Китай (2014), Белград (2017) и много други. /БГНЕС