Домашната муха – опасният съжител на човека

Домашната муха е далеч небезобиден съжител на човека. Какви заболявания носи това насекомо, разказа в интервю за Спутник ръководителят на Лабораторията по проблеми с дезинсекцията в Института по дезинфекция на „Роспотребнадзор“, доктор на биологичните науки, професор Светлана Рославцева.

От всички видове мухи един от най-опасните е домашната муха, тъй като често и отблизо общува с хората. Лапите, хобота, слюнката и червата на тези насекоми могат да причинят патогени на най-опасните заболявания.

epa04405664 A housefly sits on a flower bud in a garden in Lahore, Pakistan, 18 September 2014. EPA/OMER SALEEM

"Първо, мухите пренасят всички чревни инфекции, особено холерата. Когато имахме проблеми с холерата през 1972 г., обърнахме специално внимание на домашните мухи, защото това са основните носители. Те пренасят салмонелоза и различни вируси, но те не участват в предаването на коронавирусите. Те могат да пренесат аденовируси, да пренасят също различни вирусни заболявания на очите, ларви на хелминти (паразитни черви, обитаващи гостоприемник)", каза докторът на биологичните науки.

В интервюто Светлана Рославцева говори за методите за защита от домашните мухи.

„Първото нещо, което се предписва в мерките за борба с мухите, е хигиената и санитарията. Препоръчваме ви първо често да изхвърляте боклука, защото те се размножават в гниещи отпадъци. Домът трябва да се третира с определени препарати, за да се унищожат ларвите им преди да се превърнат в мухи.За това има евтини ефективни средства. Например сред инсектицидите препоръчваме хлорофос. Той е лесно разтворим във вода и може да се обработва", обясни експертът.

Възрастните мухи се премахват по-трудно, защото са станали устойчиви на редица инсектициди, каза проф. Рославцева.

"Препоръчваме не методът на пръскане, а използването на примамки. Първото място заемат водните примамки с хлорофос. Те съществуват отдавна, но работят добре и сега. Има и специална стръв за мухи", каза експертът.

Освен това, отбеляза Светлана Рославцева, има и препарати в аерозолни опаковки, с които можете да се справите с домашната муха. /БГНЕС