Домбровскис: Бизнесът в ЕС е несигурен за бъдещето си в Китай

Европейският бизнес в Китай все повече поставя под въпрос позициите си заради строгите нови закони за сигурност и политизирането на търговията, предупреди еврокомисар Домбровскис по време на визитата си в Пекин, предаде АФП.


"Европейските компании са загрижени за посоката на развитие на Китай", каза Валдис Домбровскис в реч в столичния университет "Цинхуа".

"Мнозина поставят под въпрос позицията си в тази страна". Той подчерта ролята на новия закон за външните отношения и неотдавнашната актуализация на китайските закони за борба с шпионажа като "предизвикващи голяма за нашата бизнес общност".

"Неяснотата на новите правила оставя твърде широко поле за тълкуване", предупреди той.

"Това означава, че европейските компании се опитват да разберат задълженията, които трябва да спазват: фактор, който значително намалява доверието на бизнеса и възпира новите инвестиции в Китай", каза Домбровскис.

Еврокомисарят е на няколкодневно посещение във втората по големина икономика в света, където ще се срещне с висши икономически представители.

Пътуването му следва доклад на Търговската камара на Европейския съюз от миналата седмица, който показа, че доверието на бизнеса към Пекин се намира на едно от най-ниските си нива от десетилетия./БГНЕС