Домбровскис: ЕК подкрепя влизането ви в еврозоната, но неизпълнението на критерия за инфлация е твърде голямо

ЕК определено подкрепя влизането на България в еврозоната, що се отнася до конкретната карта трябва да се изпълнят критериите от Маастрихт, включително стабилност и др. Тези критерии са покрити, но що се отнася до инфлацията, това подлежи на оценка от експертите на ЕК и тази оценка показа, че критерият за инфлацията няма да може да бъде покрит.

Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис пред Нова тв.

Затова трябва да има едно отлагане, надявам се това да не е много дълго, добави той.

С Хърватия беше направен анализ на статистическите стойности, които са извън нормалните, това е стандартна процедура, която се прилага за всичките страни в еврозоната, тъй като всички срани следват една и съща тенденция за инфлацията, когато в някои страни инфлацията е по-ниска, те биват изключени от анализа. В момента обсъждаме България за критериите за инфлацията, така че тези стойности ще бъдат изключени, тъй като ще се приложим същата методика. Този анализ показа, че неизпълнението на критериите за инфлация е твърде голямо, подчерта Домбровскис.

Попитан дали възможната дата за присъединяването ни към Еврозоната е 1 юли 2024 г., той отговор, че датата е тази, когато бъдат изпълнени всички критерии от Маастрихт. „И когато са спазени всички условия, включително ангажиментите в периода след Европейския валутен механизъм. Не бих посочил конкретна дата“, уточни Домбровскис. 1 януари 2025 г. е възможна дата за присъединяването на България към еврозоната, посочи той.

Присъединяването към еврото носи сериозни ползи, повече финансова стабилност, по-ниски лихви, призрачност за предприятията. Това са все ползи, които способстват за икономическото развитие на страната, обясни още зам.-председателят на ЕК.

България не е страната с най-висока инфлация в Източна Европа. Първо, трябва да се укротят енергийните цени, препоръча Домбровскис във връзка с това как да намалим инфлацията. Второ, мерки за подпомагане на икономиката. Важното е фискалната политика, по нея да се работи за намаляване на инфлацията, мерките за подпомагане трябва да са временни и целенасочени, а фискалните политики на България са много солидни, подчерта Домбровскис. Трябва да се обърне внимание на борбата с укриването на данъците, в България трябва да се приемат още някои важни закони за борбата с изпирането на пари, коментира зам.-председателят на ЕК.

Коментирайки списъка „Магнитски“, Домбровскис каза, че санкциите са наложени от САЩ, „в ЕС имаме собствен санкционен списък към определени лица, а националното законодателство трябва да се прилага правилно“. /БГНЕС