Домбровскис: ЕК ще продължи да работи с България за въвеждане на еврото

ЕК ще продължи да работи с България за въвеждане на еврото. Благодаря на правителството за свършената работа. Знам, че пътят към въвеждането на еврото е дълъг и сложен път, но си заслужава. Това заяви изпълнителният заместник-председател на ЕК Валдис Домбровскис, предаде репортер на БГНЕС.

Домбровскис подчерта, че еврото е символ на стабилност. “За две десетилетия еврото е оказало огромна роля за стабилността на държавите, които са го въвели”, категоричен е той. Той добави, че колкото повече държави се присъединяват към еврозоната, толкова по-голямо влияние като валута има еврото.

“Знам, че не всеки в България е съгласен да замени лева с еврото”, отбеляза той. Домбровскис обясни, че всички държави, които искат да се присъединят към еврозоната, трябва да изпълнят критериите, например, като справяне с инфлацията, стабилност на валутния курс и др.

“Виждаме България като държава, която може да изпълни тези критерии”, посочи той.

Изпълнителният заместник-председател на ЕК благодари, че е поканен да говори на конференцията и подчерта, че трябва да бъде спряна войната в Украйна. Той обясни, че от началото на войната ЕС предоставя финансова подкрепа на Украйна, предоставяне на подслон на напусналите.

“ЕС остава обединена в подкрепата си за Украйна. Руската атака над Украйна е и атака срещу Европа. Тези сложни времена са тест за нашите демократични ценности”, категоричен е изпълнителният заместник-председател на ЕК.

Служебният премиер Гълъб Донев заяви, че се открива големият разговор в обществото ни, който ще търси сближаването на българските граждани за присъединяване на страната ни към еврозоната. "Личното ми убеждение е, че за да откриеш съмишленици, трябва да представяш позицията си разбираемо и достъпно. Докато съм министър-председател ще настоявам да се говори за еврото разбираемо и ясно с аргументите, които са основани на разум и факти, а не събуждат ирационални страхове", каза Донев.

Той посочи, че конференцията ще търси сближаването на различните позиции за присъединяване към еврозоната. “Присъединяването на страната ни към най-развития икономически съюз в света ще направи България по-подготвена както за сегашните, така и за следващите кризи”, подчерта той и добави, че България е член на ЕС вече 16г. и от последните няколко години е в ERM 2. Той добави, че сме успели да запазим ниското ниво на безработица през годините именно заради това.

“Вярвам, че постигането на дългосрочна устойчивост ще бъде улеснено ако страната ни е част от еврозоната”, категоричен е Донев. Служебният премиер каза, че през последната година доходите са пострадали поради високите нива на инфлацията. Той е категоричен, че служебното правителство ще продължи да работи за въвеждане на еврото.

Президентът Румен Радев посочи, че за България членството в еврозоната и Шенген е стратегическа национална цел. Нейното постигане трябва да бъде организирано по начин, по който нашата икономика да се впише най-добре в процесите на общия европейски пазар. Постигането на това членство е логичен заслужен завършек на процеса на нашата европейска интеграция, каза Радев.

Той уточни, че погледнато в исторически, културен и географски план България винаги е била важна и неделима част от Европа. Той добави, че стокообменът и инвестициите в страната са с останалите страни-членки на ЕС.

“Ако продължаваме с тези темпове на обмен до 3 години този обмен ще надхвърли 20 млрд. евро”, отбеляза той.

Държавният глава отбеляза, че напоследък в България се внушава, че участието в еврозоната е въпрос на политическа воля. “Не е само на политическа воля. Членството в еврозоната е сложен и всеобхватен процес. Този процес иска всеобхватна работа, прозрачност и преди всичко много доверие”, подчерта Радев.

Той отбеляза, че разходите за най-неотложните човешки нужди у нас са най-големи. Радев е категоричен, че целта на въвеждане на еврото в страната е българите да живеят по-добре и икономиката ни да е по-конкурентоспособна.

Държавният глава призова партиите, на които им престои да се включат в предизборна кампания: “Не само политическо говорене, трябва да се мисли за реалните действия”.

От своя страна служебният министър на финансите Росица Велкова заяви, че българската икономика е напреднала значително в подготовката си за въвеждането на еврото и за бъдещото си успешно функциониране в еврозоната. Велкова обясни, че в обществото често се дискутира дали икономиката ни е готова за въвеждане на еврото. Тя коментира основните критерии за членство в ЕС и изпълнението им от България.

“Достигането на критерия за ценова стабилност е предизвикателство за страната ни поради ниското ниво на цените в сравнение със страните от ЕС и еврозоната”, посочи тя и добави, че това представлява затруднение, по което се работи. “За изпълнението на критерия дългосрочен лихвен процент, може да се каже, че в исторически план изпълнението на този критерий за конвергенция не е било проблем и се очаква в средносрочен план да продължи да го изпълнява”, категорична е тя. По отношение на стабилността на валутния курс, Велкова коментира, че страната ни изпълнява този критерий. Тя подчерта, че предстои да започне масирана информационна кампания, която ще обясни на хората защо е важно да се въведе еврото и какви ще бъдат позитивите от това. /БГНЕС