Доминацията на Одермат е тотална, спечели трета поредна Световна купа

Доминацията на Марко Одермат в алпийски ски е тотална. Швейцарецът спечели трета поредна Световна купа, след като триумфира в гигантския слалом в американския курорт Палисейдс Тахо.


26-годишният Одермат стигна до първото място с общо време от двата манша от 2:11.69 минути. Това се оказа достатъчно за него, за да спечели за трети пореден сезон Световната купа. Десет старта преди края швейцарецът има 1702 точки, което е с точно 1001 точки повече от актива на втория Мануел Фелер от Австрия. Теоретично Фелер може да спечели 1000 точки в оставащите десет състезания, но и те няма да му бъдат достатъчни, за да изпревари Одермат за Големия кристален глобус.

Уникалната серия на швейцареца в гигантския слалом набъбна на 10 поредни успеха, след какот в Палисайдс Тахо успя да изпревари с 12 стотни Хенрих Кристоферсен (Норвегия). Трети за кеф на домакините стана техният ас Ривър Радамус на 1,37 сек.

Одермат стана и третият скиор в историята, който има най-малко 10 поредни победи в една дисциплина. Рекордът е на Ингемар Стенмарк с 14 (1978-1979) отново в гигантския слалом, а австрийката Анемари Мозер-Прьол има 11 в спускането (1972-1974).

Швейцарецът води в три класирания в отделните дисциплини - спускане, супер-Г и гигантски слалом. И в трите Одермат е почти сигурен победител. /БГНЕС