Доминик Рааб: Коленича само пред кралицата

Британският външен министър Доминик Рааб иронизира протеста срещу расизма чрез коленичене, определяйки го като „подчинение“, произлизащо от „Игра на тронове“.

Футболистите от Висшата лига коленичиха снощи в знак на солидарност с демонстрациите по целия свят, предизвикани от убийството на чернокожия Джордж Флойд от американски полицай.

„Разбирам това като чувство на безсилие и неспокойствие, което движи движението Black Lives Matter“, каза Рааб пред Talk Radio, когато го попитаха за инцидента.

"Трябва да кажа, че за това падане на коляно нещото, което не знам, може би има по-широка история, но изглежда, че е взета от „Игра на тронове”, добави той.

„Това ми се струва като символ на подчинение и преклонение , а не на освобождение и еманципация. Но разбирам, че хората се чувстват различно по въпроса, така че това е въпрос на личен избор", заяви британският външен министър.

Той добави: „Коленича само заради двама души, кралицата и госпожата (съпругата му), когато я помолих да се омъжи за мен."

Доводите на Рааб не убедиха опозицията в неговата правота.

"Падане на коляно започна през 2016 г., когато американските спортисти отказаха да стоят прави за националния химн на САЩ", каза Даян Абът, която през 1987 г. стана първата чернокожа британска депутатка и все още е в Камарата на общините.

"Протестираха срещу полицейската бруталност и расизъм. Но @ДоминикРааб смята че идва от „Игра на тронове!!!”.

Нейният колега лейбъристът Дейвид Лами заяви, че коментарите на Рааб са "обидни" за движението Black Lives Matter и също така "дълбоко смущаващи" за висшия британски дипломат. /БГНЕС