Доминиране, данни, дезинформация: Борбата на Европа с големите технологии

Европейската комисия, която обяви, че започва разследване на популяризирането на приложението за съобщения Teams от страна на Microsoft, се бори с американските технологични гиганти в различни направления - от избягване на данъци, дезинформация и реч на омразата до защита на личните данни и монополни практики.


АФП представя обобщение на пререканията между Силициевата долина и Брюксел:

Задушаване на конкуренцията

В четвъртък Европейската комисия заяви, че ще разследва дали Microsoft "злоупотребява и защитава пазарната си позиция", като свързва приложението си Teams с пакета Office.

Това се случва месец, след като ЕК препоръча на Google да продаде част от бизнеса си след двугодишно проучване на доминиращото му положение в онлайн рекламата.

Ако Google не се съобрази с изискванията, може да бъде глобен с до 10% от глобалните си приходи, съгласно Закона за цифровите пазари от 2022 г.

Брюксел вече наложи глоби на Google в размер на над 8 млрд. евро за злоупотреба с господстващо положение на пазара.

През 2018 г. компанията беше глобена с 4,3 млрд. евро (4,8 млрд. долара) - най-голямата антитръстова санкция, налагана някога от ЕС, за злоупотреба с господстващото положение на мобилната си операционна система Android за популяризиране на своята търсачка.

По-късно глобата беше намалена на 4,1 млрд. евро.

Фирмата е понесла и глоби за над милиард за злоупотреба с власт в секторите на онлайн пазаруването и рекламата.

Apple също е в полезрението на ЕС като Брюксел разследва нейното господстващо положение сред приложенията за стрийминг на музика.


Данъчно облагане

ЕС не е имал голям успех в принуждаването на технологичните компании да плащат повече данъци в Европа, където те са обвинявани, че пренасочват печалбите си към икономики с ниски данъци като Ирландия и Люксембург.

В един от най-известните случаи през 2016 г. Европейската комисия установи, че Ирландия е предоставила незаконни данъчни облекчения на Apple и нареди на компанията да плати 13 млрд. евро данъци.

По-късно Общият съд на ЕС отмени решението, като заяви, че няма доказателства, че компанията е нарушила правилата - решение, което ЕК незабавно обжалва.

Комисията загуби и подобно дело, свързано с Amazon, на която беше наредила да върне 250 млн. евро данъци на Люксембург.

През октомври 2021 г., след продължително лобиране от страна на европейските държави, групата на държавите от Г-20 постигна съгласие за минимална ставка на корпоративния данък от 15 %.

Поверителност

Брюксел е наложил и милиардни глоби за нарушения на правилата за защита на данните.

Ирландия, в която се намират европейските централи на няколко големи технологични компании, наложи на Мета поредица от големи глоби.

Сред тях е и рекордната санкция от 1,2 млрд. евро, наложена през май за незаконно прехвърляне на лични данни между Европа и САЩ.


Преди това Amazon държеше рекорда, след като през юли 2021 г. Люксембург ѝ наложи санкция в размер на 746 млн. евро за нарушаване на знаковия регламент на блока за защита на данните (GDPR) от 2018 г.

Дезинформация, реч на омразата

От години уеб платформите са обвинявани, че не успяват да се преборят с езика на омразата, дезинформацията и пиратството.

Миналата година ЕС прие Закона за цифровите услуги, за да принуди големите онлайн компании да се справят с тези проблеми. В противен случай те рискувах да бъдат глобени с до 6 % от глобалния си оборот.

Деветнадесет големи платформи са задължени да спазват закона от 25 август тази година, като сред тях са TikTok, Instagram и Twitter, който сега се ребрандира като "X".

Плащане за новини

Google и други онлайн платформи са обвинявани също, че печелят милиарди от новини, без да споделят приходите с тези, които ги събират.

За да се справи с този проблем, ЕС създаде форма на авторско право, наречена "сродни права", която позволява на печатните медии да изискват компенсация за използването на тяхното съдържание.

След първоначална съпротива Google и Facebook се съгласиха да плащат на френските медии за статиите, показвани при търсене в интернет. Google постигна споразумение с АФП относно съседските права. /БГНЕС