Домусчиев: В антикризисните мерки няма нищо, което да се отнася за бизнеса

Протестът не се отменя, а се отлага. Нито една наша браншова структура не отчита напредък в разговорите. Това заяви Кирил Домусчиев, предаде репортер на БГНЕС.

До момента нямаме никакъв напредък. Няма нищо черно на бяло разписано, включително и в мерките, които ни бяха предоставени, няма нищо, което да касае бизнеса, добави Домусчиев.

„Това са мерки, които ние не ги приемаме и не считаме, че те ще помогнат, първо, на българския бизнес, второ, не смятаме, че те ще доведат до намаляване на инфлацията, от която всички страдат, не само бизнеса, но и най-вече населението“, подчерта той.

„В момента наши представители на КРИБ и представители на другите работодателски организации са на среща с г-н Рибарски в Министерски съвет и очаквам да има конкретни законодателни инициативи в посока това, което сме си обещали да се случи“, съобщи Домусчиев. Той обясни, че въпросите, които се обсъждат, касаят електроенергията. „Поне за цената на електроенергията това, което трябва да обсъдят са конкретни спешни законодателни промени“, каза Домусчиев.

По думите му, когато българският бизнес е добре, добре е и държавата. „И това много хора трябва да го осъзнаят“, категоричен е той.

„За бизнеса е супер важно и за стабилността в България и в региона е супер важно ние да бъдем приети в еврозоната. Това значи стабилност, това значи по-евтино финансиране, това значи една по-голяма сигурност на банките и на българския бизнес, подкрепа от Европейската централна банка и по-голяма сигурност и стабилност на българската банкова система“, заяви Домусчиев.

Според него всеки, който говори срещу влизането в еврозоната, работи срещу интересите на българската икономика и на българския бизнес. Целият бизнес е обединен за влизане в еврозоната, каза той.

На въпрос на БГНЕС, свързан с днешното изказване на подуправителя на Българската народна банка (БНБ) Калин Христов по време на кръгла маса, организирана от бюджетната комисия, който заяви, че държавата трябва да помага само на най-уязвимите групи от хора, Кирил Домусчиев отговори: „Ние като бизнес организация, и колегите от други организации, сме на мнение, че всякакви помощи, в т.ч. и енергийни, трябва да бъдат осъществявани и трябва да се помага на бедните, както е в Европа. Всяка едно семейство, което е под някакъв праг, трябва да получава енергийни помощи, трябва да получава на някакви занижени цени определени количества електроенергия. Но в момента това тук е пак един европейски и световен парадокс. Няма държава в Европа, където населението да плаща пет пъти по-евтино, отколкото плаща, или четири пъти, или пет, в зависимост от месеца, по-евтино, отколкото плаща индустрията.“

Според Домусчиев виновни са нашите политици – „не само настоящите, но и предишните, че не се взеха някакви мерки и държавата се ръководи от много години от един евтин популизъм“.

По време на Общото събрание Кирил Домусчиев бе преизбран за председател на КРИБ. /БГНЕС

Тагове: