Доналд Тръмп и Ким Чен Ун се срещнаха в демилитаризираната зона, разделяща Корейския полуостров

Историческа среща между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен Ун в демилитаризираната зона, разделяща Корейския полуостров, съобщава АФП. След като двамата лидери се здрависаха на границата Тръмп премина на територията на Северна Корея. Така той се превърна в първия действащ държавен глава на САЩ, който стъпва на територията на КНДР. Това е и „символичен дипломатически спектакъл“ от страна на американския президент, коментираха анализатори.

След кратък престой на севернокорейска територия Ким и Тръмп се запътиха обратно към южнокорейската страна, ангажирани в разговор, след като позираха за снимки пред журналисти. Към тях се присъедини и южнокорейският президент Мун Дже Ин.

„Това е велик ден за света и е истинска чест за мен да бъда тук“, заяви Тръмп и добави: “Наистина велики неща се случват“. Пред медиите американският президент заяви, че ще отправи покана към севернокорейския лидер за среща в Белия дом. „Изключително горд съм, че можах да прекося линията, разделяща Северна и Южна Корея“, сподели Тръмп пред севернокорейския лидер.

От своя страна Ким Чен Ун заяви, че неговите „прекрасни“ взаимоотношения с американския президент Доналд Тръмп ще позволят на двете държави да преодолеят трудностите в преговорите за ядреното разоръжаване.

БГНЕС припомня, че срещата между двамата лидери беше организирана съвсем „набързо“ след пост на Тръмп в социалната мрежа „Туитър“, с който отправи покана към Ким Чен Ун за среща.

Американският президент Доналд Тръмп пристигна в неделя сутрин в демилитаризираната зона, разделяща Корейския полуостров, малко преди да дойде и севернокорейският лидер Ким Чен Ун

Срещата идва на фона на застоя в преговорите по ядреното разоръжаване на Пхенян, които се провалиха и при втората среща на Тръмп с Ким през февруари във Виетнам.

Тръмп направи обиколка в района на границата между Северна и Южна Корея, придружаван от южнокорейския президент Мун Дже Ин. Очаква се американският президент да проведе кратък разговор със севернокорейския лидер Ким Чен Ун, което ще е третата им среща лице в лице след историческите срещи на върха в Сингапур и Ханой за последните две години.

„Имаше страхотно напрежение в този район преди срещата ни с лидера Ким в Сингапур“, заяви Тръмп, докато разглеждаше един от наблюдателните постове на границата. „След първата ни среща всичката опасност премина… Всичко се нареди, както винаги става“, допълни държавният глава преди да се отправи на среща с разположените в района американски военни. / БГНЕС