Доналд Тръмп се завръща за втория ден от процеса за измама

Преди да влезе в съдебната зала, бившият президент на САЩ Доналд Тръмп започна втория ден от делото си за гражданска измама, като се нахвърли върху главния прокурор на Ню Йорк. Той може да бъде лишен от правото да прави бизнес в щата.

Тръмп, който е изправен пред съдебни битки на няколко фронта, нарече главния прокурор Летиция Джеймс "много корумпирана" и "грубо некомпетентна".

Джеймс иска 250 млн. долара неустойки и отстраняване на Тръмп и двамата му синове от управлението на семейната империя.

Тръмп, който води със значителна преднина в полето на републиканските кандидати преди изборите през 2024 г., не беше задължен да присъства на първите два дни в съда, но реши да го направи, заемайки място на масата на защитата, заобиколен от адвокатите си.

Гражданският процес се провежда, след като нюйоркският съдия Артър Енгорон вече постанови, че Тръмп и синовете му Ерик и Дон-младши са извършили измама, като в продължение на години са завишавали стойността на недвижимите имоти и финансовите активи на Trump Organization.

В решението се посочва, че тримата Тръмп и други ръководители на Trump Organization в продължение на години са лъгали данъчните инспектори, кредиторите и застрахователите в схема, която е преувеличила стойността на имотите им с 812 млн. долара до 2,2 млрд. долара в периода 2014-2021 г.

Съдията отне бизнес лицензите, които позволяваха на Trump Organization да управлява някои от имотите си в Ню Йорк - ход, известен като "корпоративно смъртно наказание".

В гражданския процес, който започна тази седмица, няма съдебно жури, което означава, че съдбата на Тръмп е изцяло в ръцете на Енгорон - което не разубеди бившия президент да го заклейми като "мошеник", съдия демократ, който трябва да бъде "лишен от права".

В съдебната зала бяха и Дон-младши и Ерик, както и главният прокурор Джеймс.

В понеделник Тръмп заклейми делото като "измама", целяща да торпилира кандидатурата му за превземане на Белия дом през следващата година, и нарече Джеймс, който е афроамериканец, "расист".

Делото в Ню Йорк е първото от редица предстоящи съдебни процеси за бившия президент.

На 4 март 2024 г. Тръмп трябва да се яви пред федерален съдия във Вашингтон по обвинения в опит за сваляне на резултатите от президентските избори през 2020 г., спечелени от демократа Джо Байдън.

След това Тръмп отново ще бъде изправен пред щатски съд в Ню Йорк, този път по обвинения за плащане на пари за мълчание на порнозвезда, а по-късно пред федерален съд във Флорида, където е обвинен в неправилно боравене с класифицирани документи след напускането на поста.

Накрая той ще трябва да отговаря и по щатските обвинения в Джорджия, където според прокурорите Тръмп незаконно се е опитал да промени в своя полза резултатите от изборите в южния щат през 2020 г. /БГНЕС