Дончев: България е фатално закъсняла по плана за устойчивост

„Попитах Кирил Петков, кога ще имаме Национален план за възстановяване и устойчивост. По една важна причина. България закъснява с одобряването на всички финансови инструменти, които ще дадат шанс на държавните институции, местните власти, бизнеса, да инвестират във важни проекти“. Това каза Томислав Дончев, предаде БГНЕС.

България е фатално закъсняла по плана за устойчивост.

„Новият програмен период тече от 1 януари миналата година. Исках да разбера, каква част от 2022 година ще е нулева без плащания от оперативните програми и националния план за устойчивост. Анализът показва, че дори ние утре да имаме одобрен национален план за възстановяване и устойчивост, парите ще достигнат до тези, които ги очакват в средата на годината, защото такива са особеностите на процедурата. България фатално закъснява“, каза Томислав Дончев, заместник-председател на ГЕРБ.

Той подчерта, че не може нещо да се изпраща в Европейската комисия, без да бъде гласувано тук в НС.

„Кирил Петков отговори, че планът е предаден на европейската комисия и тя го разглежда, ако това е вярно той трябва да обясни, кога, какво е изпратил в европейската комисия. Някой да си позволи да изпрати нещо, което не е съгласувано тук е безобразие. Вторият вариант там да не е изпратено нищо. Разчитам много с ваша помощ да разберем, кое е истината“, заяви Дончев. /БГНЕС