Дончев: Бюджет 2021 съхрани приоритетите на правителството

"В тежки времена, когато се натрупват пандемична, социална и икономическа криза, единственият, който може да помогне е държавата. И държавата си влиза в тази функция. Правим всичко възможно мерките да са бързи, да са фокусирани и да стигат до всеки“.

Така вицепремиерът Томислав Дончев защити параметрите на бюджета на страната за догодина, предаде репортер на БГНЕС.

На извънреден брифинг в Министерския съвет Дончев коментира критиките на президента Румен Радев, който определи бюджета за 2021 година като разоряващ, но го съгласува без да отправи официални бележки.

„И към настоящия момент, дори след тегления дълг, съотношението дълг-БВП е 23,5%, с което България продължава да бъде сред шампионите с най-нисък дълг сред държавите-членки“, увери Дончев.

Според него с параметрите на бюджета са съхранени основните приоритети – част от програмата на това правителство – образование, инфраструктура, модернизация на армията.

Като коментар на думите на държавния глава Дончев заяви още: „Нашата демокрация има низ от болести – като започнем от политическата дислексия и стигнем до политическата амнезия“, а за призива на Радев отпреди месеци, че са необходими още мерки, вицепремиерът каза: „Ето ви мерките“.

Заместник-министърът на здравеопазвзнето Жени Начева подчерта, че ще бъде осигурена устойчивост на дейностите, свързани с преодоляване на COVID-пандемията. "Ние продължаваме да запазваме най-ниските данъци, така както спомена и колегата от министерството на финанси - втори най-нисък дълг, трети най-нисък дефицит в ЕС, но същевременно предлагаме увеличаване на доходите", заяви социалният министър Деница Сачева. Сачева попита критиците на управляващите кога са искрени и конкретно отправи думите си към президента Румен Радев. "Когато искат мерки или когато тези мерки имат реален израз в държавния бюджет и започваме да ги критикуваме. Кога президентът Радев е искрен - когато казва, че не е съгласувал бюджета или днес, когато ние вече представихме писмото, с което получаваме съгласувателната процедура", запита тя. Социалният министър Деница Сачева определи проектобюджета като бюджет за хората. Тя посочи приоритетите в новия бюджет. "В Бюджет 2021 г. предложихме повишаване на минималната работна заплата, повишаване на минимална пенсия, повишаване на максималната месечна пенсия при запазване на максималния осигурителен доход. 607 млн. лв. са за активна и пасивна политика на пазара на труда, в това число 300 млн. за мярката 60/40, с която до момента сме успели да запазим над 250 0000 работни места. По първия дизцайн на марката бяха платени 186 млн. лв., по втория дизайн на мярката към днешна дата са почти 280 млн. лв.", посочи министърът. Деница Сачева добави, че 463 млн. лв. се дават за отглеждане на деца, като 73 млн. лв. от тях са за семейства с деца до 14 г., при които родителите не могат да извършват дистанционна работа от вкъщи. "Това разхищение ли е? Това предизборно ли е, безсмислено ли е? Не отговаря ли на нуждите, които имаме в момента, защото сме в състояние на криза", попита тя. По думите ѝ се залагат 390 млн. лв. за месечни помощи за отглеждане на всяко дете и увеличаване на месечната помощ за отглеждане на деца до 1 г. и за целевите помощи за 1 и 8 клас. Също така се планират допълнителни 10 млн. лв. помощи, които ще бъдат дадени за отопление. "223 млн. лв. са за подкрепа за хората с увреждания. 47 млн. лв. ще се дадат за хранителни продукти в размер на 120 лв. еднократна помощ за пенсионери, чията месечна пенсия е от 300,01 до 369 лв., колкото е линията на бедност", посочи министърът и коментира, че не може да се говори за кражба на бъдещето при условие, че има инвестиции в здравеопазването, образование и социална политика и пазар на труда точно сега и подчерта, че сега държавата приоритетно инвестира в тези сектори.

Най-голямата кражба от бъдещето би била да спестим от образование и от учители, заяви и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на извънредния брифинг.

„Да, тези разходи са свързани с избори, но с изборите от 2017 г. Те не са конюнктурни, правим поредната четвърта крачка за увеличение на възнагражденията на учителите. Вярваме, че можем да имаме добро образование само ако имаме добри учители, ако мотивираме най-добрите ученици да стават учители. Следващата година средната учителска заплата ще достигне 125% от средната за страната“, увери министър Вълчев.

Според него проблемите в образованието са именно заради факта, че предишни години се е пестяло от тази сфера, което вече е променено.

„Избори има, политическа ситуация има, но ние трябва да водим позитивни разговори за нашето бъдеще. В най-голяма степен това може да стане по темата за образованието“, смята Вълчев. Той бе категоричен, че трябва да бъдат водени позитивни разговори за бъдещето на страната, а в най-голяма степен това трябва да се случва по темата за образованието. „Много ще се радвам, ако има общ политически консенсус и някои хора успеят да надмогнат краткосрочните си политически интереси“, заяви още Красимир Вълчев. /БГНЕС