Дончев: Ще гарантираме здравето на гражданите, ще съхраним икономиката

„Извънредно положение не означава спиране на стопанския живот. Не означава ограничаване на гражданските свободи. Да не се правят спекулации. Единственото, което ще бъде ограничено е правото на свободно движение. Не може да позволим лице, което е заразено, свободно да разпространява заразата. Няма място за паника!“. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев, предаде репортер на БГНЕС.

Вицепремиерът Дончев заяви, че ситуацията е анализирана изключително внимателно. Считаме, че сега е моментът да се вземат решителни мерки, за да ограничим разпространението на вируса, каза той. Утре предлагаме на Народното събрание да обяви извънредно положение на територията на републиката, повтори Дончев и добави, че мерките включват и законодателни промени там, където това е нужно. На първо място законодателните промени са свързани с ограничение на пътуването. Имаме нужда да ограничим пътуването от и до държави, където има разпространение на вируса. Имаме нужда от по-строга карантина. Тук категорично ще е необходимо много по-категорично оформяне на санкционни режими и спиране на социални плащания за лица, които не спазват карантината, съобщи вицепремиерът. Ще бъдат затваряни частни обекти - увеселителни заведения, каза още той. Нашият стремеж е извънредното положение да бъде въведено за максимално кратък период, за да минимизираме последиците за икономиката, каза още Дончев.

Държавата трябва да създаде гаранции за живота и здравето на гражданите и за съхраняване на икономиката, заяви Томислав Дончев. Ситуацията, която се задава изисква много по-бързи решения и действия - и от страна на здравните власти, и от страна на институциите. Това каза председателят на националния кризисен щаб за коронавируса и началник на Военномедицинска академия ген. Венцислав Мутафчийски. Има съществени слабости във всички насоки, отбеляза Мутафчийски. Ситуацията е толкова динамична, че предлагаме на министър-председателя да се вземат извънредни мерки, за да могат да бъдат въоръжени институциите с достатъчно инструменти да повлияят на промените, които предстоят пред всички нас, каза още той. /БГНЕС