Дончев: Дойде времето да се вземат решения

Решенията сме ги взели, ще следваме процедурата, както е предписана по конституция. Като първа политическа сила ние сме длъжни да предложим правителство, въпреки малките му шансове той да бъде подкрепено. Това заяви вицепремиерът и водач на листа на ГЕРБ/СДС Томислав Дончев, предаде репортер на БГНЕС.

На брифинг в централата на партията, заедно със свои съпартийци, Дончев коментира резултатите от проведените на 4 април парламентарни избори. Пресконференцията се проведе в отсъствието на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, чието отсъствие бе оправдано със „серия от разговори“ с международни партньори.

„Въпреки всички коментари, българската демокрация е жива. Част от гражданите получиха политическо представителство в парламента. Искам да благодаря на всички граждани, които за сетен път ни дадоха своята подкрепа, за нас това е дълг“, отбеляза Томислав Дончев, който похвали и изборната администрация за свършената от нея работа в условията на COVID-пандемия.

„Аз разбрах, че всички са победители“, заяви Дончев шеговито за коментарите на партийните лидери и добави: „Победителят е един“.

„Това е победа, въпреки всичко. Въпреки горещото политическо лято миналата година. Въпреки естествения ефект на изхабяване от престоя във властта. Въпреки опитите да бъде омаскарен изборния протест“, посочи той за изборния резултат на ГЕРБ, която остана първа политическа сила. „За мен свърши времето на големите приказки, на надвикването, дойде време да се вземат решения“, призова още Томислав Дончев.

Според него българските граждани са дали „сложна задача“ на политиците.

„Опитите да бъде заобиколен първият и да бъде сглобена някаква конструкция, обикновено завършват с неуспех“, каза още Томислав Дончев, според когото „властта тежи“ и добави: „Ако имаш крехки рамене, може да ти счупи гръбнака“.

Вицепремиерът Дончев увери, че в предложения от ГЕРБ кабинет ще има приемственост, но и нови фигури, както и че партията вече има готови предложения за кабинет, министър-председател, министри, председател на Народното събрание и заместник-председател на парламента.

На въпрос каква е вероятността да се отиде на нови предсрочни избори, той отговори: „Демокрацията не може да бъде предозирана. Колкото пъти трябва да има избори, толкова. Друг е въпросът серия от краткосрочни правителства как се отразяват в дългосрочен план, аз мисля, че не се отразява добре“.

Попитан за отношението на партията към възможността президентът Румен Радев да назначи служебно правителството, той коментира: „Нямам уплаха от служебен кабинет. Той има за цел да организира изборите, няма нищо плашещо в това“. „Очевидно е неговото желание да състави служебен кабинет, извира от всяка пора на „президентското тяло“. Президентът излезе от традицията на своите предшественици, които никога не са си позволявали до такава степен да разединяват нацията. Това ще бъде наказано от българските избиратели“, доразви от своя страна хипотезата за служебно правителство Даниел Митов.

Разбивка на изборните резултати на партията пък направи организационният секретар Цветомир Паунов. Той се похвали с четиринадесетия спечелен вот, който е и пети поред парламентарен. ГЕРБ са надвили своите конкуренти и са постигнали най-висок резултат в 23 изборни района, ДПС в 3, „Демократична България“ в 2, а „Има такъв народ“ и БСП в едва по 1. От партията отчетоха и друга положителна статистика – 70% от работещите хора, упражнили правото си на глас, са дали доверие на сегашните управляващи. Голямата част от подкрепата идва от икономически активни граждани, които са на възраст между 30 и 60 години. 42% от гласуващите за ГЕРБ пък са висшисти, показва още статистиката на партията. /БГНЕС