Дончев: Дори в режим на откровен разговор такива неща не се говорят от министър

Не, не трябва земеделският министър да подава оставка. Това е недобра реплика на министъра, че е по-добре да се придържаме, че нямаме измами, защото ще ни спрат средствата, но министърът не извършва проверки, а одиторите. Това заяви пред Нова телевизия вицепремиерът Томислав Дончев.

Логиката е точно обратната, има правило, откривай грешките преди да ги е открил някой друг, това е логиката, когато става дума за европейски пари. Когато дойдат европейските одитори да те проверят е по-добре ти преди това да си открил грешките. Дори в режим на откровен разговор такива неща не се говорят от министър. От реплика пари не могат да се спрат. Но пари се спират, когато има нарушение. Разговарях с Танева, каза, че нейната реплика е извадена извън контекста, добави Дончев.

За Васил Божков, Дончев каза, че сако жанрът беше не приказки от ориента, а български народни приказки, то ние имаме много герои. „Но останаха малко персонажи от ориенталските - Аладин, Синбад Мореплавателя. Ако подходим по-научно приказките се базират на митовете, а митовете отразяват колективните копнежи и т.н., добави Дончев.

Затова дали блъфира Божков, Дончев каза, че не го е страх. „Но това има ефект, всяка фигура облечена във власт е уязвима от гледна точка на загуба на обществено доверие и всяко обвинение, независимо колко е състоятелно или не, ерозира доверието. Не виждам друг сценарий, освен истината и само истината, категоричен е Дончев.

Когато има укор, който поражда съмнения, засегнатата страна е длъжна да отговори, всеки от засегнатите го е направил. Но не е редно всяка сутрин след поредното обвинение, да се влиза в обяснителния режим, това не е добре, подчерта вицепремиерът. /БГНЕС