Дончев: ГЕРБ ще предложи проектокабинет, кандидатът за премиер ще е ясен в понеделник

Официално сме уведомени от президентството за процедурата по връчване на първия проучвателен мандат. Ние ще бъдем там в 10:00 часа с посочения от нас кандидат за министър-председател. Кой ще бъде ще научите след три дни, а кой ще бъде в състава на проектокабинета ще научите след 10 дни, да кажем.

Това заяви Томислав Дончев от ГЕРБ в кулоарите на парламента, предаде репортер на БГНЕС.

Дончев обясни, че разговорите не са спирали. "Всички опити да бъдат проведени преговори за съставяне на кабинет, се оказаха невъзможни, защото политическите сили, с които имаме идеологически сходства в програмите и целите, нямат очевидна склонност да водят подобни разговори", посочи той.

Депутатът на ГЕРБ каза, че ще използват оставащата седмица или 10 дни във всякакъв вид опити - публични, регламентирани, да осигурят политическо бъдеще на кабинет с първия мандат, което не изключва и формата кабинет на малцинството. "Да, това няма как да е коалиция на база споразумение, защото очевидно е невъзможна, няма как да е аритметична коалиция, последната възможност е правителство на малцинството. Това не трябва да бъде изключено", каза той.

Дончев определи съставянето на кабинета като трудно, но възможно.

"Ако има опит за рестарт на разговорите за следващата седмица, той ще бъде по нашата програма. Ако успеем да постигнем някакъв последен импулс от здрав разум в НС ще бъде добре", отбеляза той.

Дончев каза, че последният шанс за разговори е оставащата седмица. "Президентът даде достатъчно време, но партиите не го използваха добре", обясни той.

Дончев е категоричен, че България се нуждае от нормален работещ кабинет, а това дали ще му е трудно или лесно не е основният въпрос. /БГНЕС

Тагове: