Дончев: Направихме добри неща, които няма как да бъдат изчегъртани

Най-важно е да има стабилно и работещо правителство, с дълъг хоризонт, заяви заместник-председателят на ГЕРБ и кандидат-депутат Томислав Дончев, предаде репортер на БГНЕС.

От партията представиха основните акценти от предизборната програма на среща пред синдикалните и работодателските организации, на която участваха представители на АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, както и КНСБ и КТ „Подкрепа“.

„Свършили сме куп добри неща, които няма как да бъдат изчегъртани“, заяви Дончев по време на изказването си, а за предстоящия предсрочен вот допълни: „Стремеж на голяма част от политическите субекти е да влязат в парламента и да се накарат на някого, полза от това няма“.

„Най-голямото предизвикателство за демокрацията е самият изборен процес. Има сериозни рискове за това как ще бъдат организирани изборите“, смята Дончев.

Заместник-председателят на ГЕРБ поясни, че от партията излизат със същата предизборна програма, с която се явиха на вота през месец април, тъй като няма промяна по основните политики в разстояние само от няколко месеца. Нови моменти обаче ще има, а те ще бъдат отразени в програмата чрез анекс към нея.

Образование, наука, икономическа трансформация, модернизация на страната и електронно управление, изброиха някои акценти от партиите.

По повод на исканията на синдикатите за стартиране на дебат за промяна в данъчния модел на страната, от ГЕРБ подчертаха, че в програмата им отново се предлага неговото съхраняване, но с едно изключение – отпадане на данъка върху лихвите на банковите депозити.

Според Дончев промяна в данъците е възможна единствено след дълъг и задълбочен дебат.

Томислав Дончев обърна внимание и на Плана за възстановяване и развитие, призовавайки да не се допуска парите „просто да имат през икономиката, без да оставят добър ефект“. Ако има нова версия на плана, нека тя да бъде публикувана, призова Дончев служебното правителство.

От ГЕРБ още веднъж заявиха намерение при евентуален техен 4-годишен мандат да изведат страната ни до 1000 евро средна работна заплата, 500 евро минимална, а средната пенсия да достигне 600 лв. /БГНЕС