Дончев: Не изключвам пазарни спекулации при търговията с тока

"Трудно ми е да представя доказателства, не изключвам, че има и пазарни спекулации с търговията на тока”. Това заяви пред Нова телевизия Томислав Дончев от ГЕРБ. "Не можем да виним бизнеса за нищо. Вярно е, че той е енергийно неефективен спрямо конкурентите си в Европа. Ако коментираме отговорностите за енергийната криза – над 50-60 процента тя е привнесена отвън. Не е коректно да твърдим, че няма и чисто български причини за кризата."

„Независимо какво ще се избере – локдаун или зелен сертификат – това по същество ще е палиативно решение. Най-добрият вариант беше през последните 4 или 5 месеца да се използват за по-ефективен напредък по отношение на ваксинацията. Това обаче не се случи. Ако преди няколко месеца проблемът беше в липсата на достатъчно ваксини – сега такива има достатъчно за всеки, който иска да се имунизира”.

По думите му създаването на доверие към ваксинационния процес е на всички и най-вече на правителството. „Личният пример също е важен. Сега каквото и решение да се вземе – все ще е лошо”, подчерта той.

Според него по отношение на мерките „ако човек, иска да е мил и любезен с всички, в един момент се оказва скаран и неодобряван от всички”.

По отношение на изборите и възможността ГЕРБ да управлява той заяви: „Възможно е”. Но беше категоричен, че отговорът за евентуална коалиция е „много труден”. /БГНЕС