Дончев: Първото място на ГЕРБ - по-голям шанс за кабинет

Първото място на ГЕРБ би дало повече шансове да се сформира кабинет. Историята го доказва. Ние можем да правим компромиси, да потискаме его.

Това заяви заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев по БНТ.

Според него през последните две години ние сме на ръба да загубим смисъла на политиката. „Смисълът на политиката е да произвежда резултати в полза на общественото развитие. През последните две години ние го изкривихме. Ако продължаваме така, няма да го докараме до никъде“, каза той.

Дончев вижда три възможни опции за съставянето на кабинет, след изборите на 2 април.

„Първата. Партията, която е събрала най-много подкрепа с подкрепата на други, съставят кабинет. Втори вариант, който частично се случвал, правителство на малцинството, което го обрича на по-къс хоризонт. Третият вариант, е кабинетът „Габровски“, заяви заместник-председателят на ГЕРБ.

Според него в бъдещия парламент коалиционните формати ще са невъзможни и трудни. „Лесна коалиция няма“, подчерта Дончев.

Той потвърди, че за ГЕРБ съдебната реформа е важна. По отношение на Закона Зарков, Дончев припомни думите на самия служебен министър отпреди две седмици, че по този закон има много неща, които трябва да се изпипат.

Коментирайки действията на министър Шишков от последните дни, взимането на проби от пътищата, Дончев заяви, че е много важно откъде се взимат тези проби и поиска да се разкрият данните и от другите вече взети проби. „Това са политически действия, които имат за цел да ни навредят в началото на кампанията“, обобщи той. /БГНЕС