Дончев: Пенсиите няма да се намаляват

Неверни са спекулациите, че ще се намаляват пенсиите. Никой няма намерение да намалява пенсията на нито един български пенсионер. Това заяви на брифинг в Министерски съвет вицепремиерът Томислав Дончев, предаде репортер на БГНЕС.

Няма да има намаляване на пенсията на нито един пенсионер. Целта не е да се спестят 9 млн. Имаме амбицията да осигурим над 50-53 млн. за великденски надбавки. Това се надявам да бъде взето като решение още тази седмица, обясни Дончев. Бай-важното е да успокоим хората, за които пенсията е единственият източник на доход, уточни още Дончев.

Новата формула, по която ще изчислява НОИ бъдещите пенсии по никакъв начин няма да ощети бъдещите пенсионери, каза от своя страна социалният министър Бисер Петков след срещата в Министерски съвет с премиера Бойко Борисов, НОИ и двата синдиката. Никой не си е и помислял да намалява размера на пенсиите. Смятаме да осигурим 53 млн. лева за великденски надбавки, каза също и министър Петков след срещата. Стана ясно също така, че на сайта на НОИ е била представена симулация с данни, които неправилно са интерпретирани в медиите. /БГНЕС