Дончев: Проф. Герджиков ще сложи край на цикъла на омраза

Един чисто партиен кандидат излишно би партизирал вота, а на едни президентски избори най-малко имаме нужда от нещо подобно. Това заяви заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

Той заяви, че в миналото президентската надпревара е била чисто политическа битка и затова в нея са участвали лидери на партии, както беше на изборите през 2001 г. Но днес очакванията са президентът след като положи клетва да се „стерилизира политически“, т.е. да бъде равноотдалечен от всички политически сили.

„Намерихме кандидатура която да завърши поредния цикъл на политическа омраза. Омразата е опасна технология, защото много често зад нея няма нищо“, каза по бТВ Дончев, имайки предвид кандидатурата на проф. Анастас Герджиков.

На обвиненията, че ГЕРБ не са издигнали политик от своята партия, а са се „скрили“ зад инициативен комитет, Дончев отговори с контравъпрос: Защо останалите политически сили не са издигнали своите лидери за президент?

На въпрос дали ГЕРБ биха подкрепили на балотажа Лозан Панов, който е техен яростен критик, Дончев каза, че „дълбоко не вярва“ да се стигне до подобна ситуация на втория тур. В същото време подчерта, че действащият президент Румен Радев е „опасен за демокрацията“.

В политическия живот имаме атомизация, никой не иска да работи с другия. Това е резултат от политиката на омраза. Да бъдем първи е едно добро начало. В зависимост от парламентарното присъствие, от това как е протекла кампанията ще решим дали да предложим коалиция на някоя от партиите, заяви Томислав Дончев.

Той категорично отхвърли обвиненията на служебния вътрешен министър Бойко Рашков, че ГЕРБ купуват гласове.

„ГЕРБ не купува гласове. Рашков е участник в предизборния процес. Неговата задача е да ни навреди. Твърдения му не са доказани, например, подслушванията на хиляди хора по време на протестите. Същото е и с купуването на гласове“, каза заместник-председателят на ГЕРБ.

Според него напротив имало е точно обратното – имаше опити за сплашване на структури на ГЕРБ, на обикновени граждани. „Ако това е борбата с купуването на гласове...“, лаконичен бе Дончев.

По отношение на последните разкрития за офшорни фирми на политици, той каза: „Странен бе призивът на българския президент службите да си свършат работата. Той е едноличен господар на всички служби, да не ги призовава, а да ги накара да си свършат работата“. /БГНЕС