Дончев: Решението за „Света София“ се очаква след 2 седмици

Започва смяна в статута на базиликата „Света София“ в Истанбул, която от музей, отново е на път да се превърне в действаща джамия, предаде репортер на БГНЕС.

Решението за това се очаква да бъде взето след 2 седмици, обяви вицепремиерът Томислав Дончев, който взе отношение по темата по време на петъчния парламентарен контрол.

„Асоциацията на паметниците от древността и околната среда е подала петиция до Върховния съд на Турция да проучи дали подписът на Мустафа Кемал Ататюрк, в декрета от 1934 г. за превръщането на „Света София“ в музей, е истински или фалшив. Това не е първото искане. Досега няколко пъти е подавано такова искане. До момента всички жалби са били отхвърлени от върховния съд“, заяви Дончев пред депутатите.

След падането на Византийската империя през 1453 г., християнският храм „Света София“ в тогавашния Константинопол става джамия, но близо 500 години по-късно Ататюрк превръща сградата в действащ музей. Това обаче е на път да бъде променено от президента Ердоган, който иска да ѝ върне статута на действащ мюсюлмански храм.

Сградата е вписана като паметник на ЮНЕСКО и опазването ѝ се осъществява на базата на Конвенцията за световното културно и природно наследство, приета през 1972 г. и подписана от 193 страни.

„Хипотетично, ако се стигне до преразглеждане на статута на културния обект, този въпрос трябва да бъде обсъден на сесия на Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО. Едва тогава българската страна би имала основание за реакция. До тази процедура и този етап не се е стигнало“, коментира още Томислав Дончев.

На 29 май в „Света София” бе прочетена сура от Корана в памет на завоюването на Константинопол. Според депутата от БСП Иво Христов, който бе и инициатор на днешната дискусия в българския парламент, датата не е случайно избрана. „На 29 май 1453 г. Константинопол пада под османска власт. За това четенето на Корана на този ден в храма, който е музей от 1934 г. вероятно не е случайно“, припомни той на колегите.

Официална реакция по темата има единствено от Атина, където властите заявиха, че подобна акция „отправя предизвикателство към религиозните чувства на християните от цял свят“. /БГНЕС