Дончев: РС Македония да не пропуска шанса, разширяването на ЕС не е популярна тема

Не съм сигурен, че темата за разширяването на Европейския съюз ще бъде достатъчно дълго популярна на фона на сътресенията свързани с пандемията от коронавирус и здравните и икономически проблеми, които тя носи. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев, коментирайки българо-македонските отношения. По тази причина той смята, че Скопие трябва да използва шанса, който има, но не се ангажира с прогнози за разрешаване на откритите въпроси между двете страни.

Вицепремиерът категорично отрече на България да е оказван натиск отвън да се съгласи със започването на преговори от РС Македония за членство в ЕС.

Дончев подчерта пред бТВ, че държавите кандидатки преди да започнат преговорите трябва да изчистят всички спорни проблеми и да не ги привнасят в ЕС.

България в годините назад е правила достатъчно стъпки в подкрепа на РС Македония, каза той и добави, че София не оспорва идентичността на населението на РС Македония.

„Тук въпросът е за това как се тълкува историята и как тя се използва във вътрешен и външен план. За разлика от идентичността, която всеки може да избере сам как да се чувства, съществува историческа наука, която работи с факти“, заяви Дончев. /БГНЕС