Дончев: Ще се опитаме да рестартираме системата

Конституционната процедура ще бъде извървяна докрай, това включва не само представяне на правителство, но и неговото гласуване в зала. Това заяви заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев, коментирайки какво ще се случи в понеделник, когато проф. Николай Габровски ще се срещне с президента Румен Радев.

Дончев се надява, че бъдещото правителство, предложено от проф. Габровски, ще включва добри експерти. „Със сигурност някой му помага, защото сам човек не може да се справи с такава задача. Съставът на кабинета, имената, които са поканени, имената, с които той би се съгласил да работи са негов ексклузивен избор. Така е редно. Когато някой събира отбор или екип е редно освен професионалните качества, той да инвестира лично доверие“, каза депутатът от ГЕРБ по бТВ.

„Подготовката на кабинета е неговата задача, негова отговорност. Кабинетът ще включва хора, с които той може да работи. Стремежът е да не бъдат хора, които са ярко политически обагрени, което не е най-важното. Най-важното е те да бъдат стойностни хора като личности. В политиката не можеш да бъдеш добър управленец, ако не си силна и честна личност, и професионалист“, каза Дончев.

Той заяви, че с номинацията на проф. Габровски ГЕРБ са целели едно асиметрично действие, с което да извадят страната от дълбоката политическа криза. Дончев подчерта, че политическият дебат е нещо нормално, но политическият живот не трябва да се свежда до размяна на обиди.

„Парламентарният дебат, критиката са съществена част от политическия живот, но дълбоко не вярвам, че политическият живот се свежда до размяна на укори и обиди. В крайна сметка трябва да се намери съгласие, което да произведе нещо работещо. Това очевидно към момента е невъзможно. По тази причина предприехме това действие. Нещо като опит за рестарт на системата. Сигурно сте работили с телефон или компютър. Както се казва на жаргон той може да забие и единственото действие, което може да го извади от тази ситуация е рестарт. Модел за управление неполитически, който да успокои страстите, да деескалира напрежението. Политиката да се върне към основния си фокус – да произвежда политики, които са в полза на хората, особено в такива критични времена“, обясни Томислав Дончев. /БГНЕС