Дончев: Следващите правителства ще могат да инвестират 4,5 млрд. лв

„Всички оперативни програми, всички финансови проекти работят, което означава че следващите правителства ще имат възможността да инвестират над 4,5 милиарда лева на годишна база само в рамките на текущия програмен период. Тази година би трябвало да започне и изпълнението и на следващия програмен период. След 3 години съвместна работа с Европейската комисия, всички оперативни програми са разработени и изпратени на Комисията“. Това информира вицепремиерът Томислав Дончев на работно съвещание с министър-председателя Бойко Борисов.

Дончев заяви, в момента продължава реализацията по изпълнение на Програмния период 2014 – 2020 г и поясни, че по правилото „n+3“ програмният период ще завърши през 2023 година, когато е крайният период за плащане. „Темповете за договаряне и плащане са в рамките на средноевропейските, договорени са близо 89% от цялото финансиране – това 26,7 милиарда лева, включително и с националното съфинансиране. Разплатени са близо 48% от средствата“, каза още Дончев.

Той допълни, че основен акцент в новия програмен период са темата за реиндустриализация, иновации и дигитално включване, но е предвидено да продължат и традиционните инвестиции в пътна и железопътна мрежа , ВиК инфраструктура, градска среда, както и мерките в подкрепа на социалното включване и на бизнеса. „Това, че европейското финансиране не е обичайна тема от обществен интерес издава, че нещата са в рамка – няма трусове, няма проблеми, няма спряно финансиране“, добави още Дончев.

Премиерът Бойко Борисов допълни, че еврофондовете в основните програми са били спирани по време на управлението на други правителства. „Ние финишираме с пълен мандат с работещи всички програми. Тогава обяснението беше, че след нас спирали фондовете, защото сме работили лошо. 4 години, пълен мандат, а всички европейски програми работиха“, заяви министър председателят.

Вицепремиерът Дончев даде и информация за напредъка по разработването на Плана за възстановяване и устойчивост. „Той е представен на Европейската комисия още на 20 април. Той не е подаден за официално одобрение, това може да се случи на база волята на служебното или на следващо правителство. Аз толерантно съм оставил, всеки бъдещ екип, ако реши и поиска да направи промени в него, да го ревизира тотално или в някои части. Този вариант е най-добрият, най-справедливият и най-толерантният от политическа гледна точка“, отбеляза още Дончев.

Министър-председателят Борисов, коментира, че Планът за възстановяване и устойчивост се използва само като претекст за развитие на предизборна дейност в Народното събрание. „Ние се държим отговорно затова информираме обществото за направеното от нас“, каза премиерът. /БГНЕС