Дончо Барбалов: Не се предвижда смяна на размера на такса смет

237 млн. лв. е стойността на План-сметката на София. За поредна година не се предвижда смяна на размера на такса смет. Това заяви зам.-кметът на Столична община по направление „Финанси и здравеопазване“, предаде репортер на БГНЕС.

Зам.-кметовете на София Дончо Барбалов и Десислава Билева представиха План-сметката за дейностите по събиране, извозване, обезвреждане на битовите отпадъци и за поддържане на чистотата на териториите за обществено ползване за 2022 г.

Десислава Билева от своя страна също потвърди, че няма увеличение на такса смет. По думите й Столична община увеличава план-сметката в сравнение с 2021 г. с 17.3 млн. лв. отгоре. „Основният фокус е поддържане на чистотата на територията на Столична община. Всяка година се опитваме да увеличаваме кратностите по отношение на миенето на основните улици и булеварди в София и предимно вътрешнокварталните улици. Тази година новото е, че акцентът е върху увеличаването кратността на миенето от 5 пъти годишно на 7 пъти годишно на вътрешнокварталните улици. Също така, кратността на миенето на градския транспорт е от 5 на 6 пъти. Т.е. имаме над 38% увеличение на миенето. Изключително важно е, че другото увеличение е поддържането на междублоковите пространства. Работим активно с всички районни кметове. Отпадъкът на София трябва да бъде третиран. Разходът за електрическа енергия – залагаме на три нови акцента. Столичното предприятие за третиране на отпадъци, един от големите консуматори на електрическа енергия, там предвиждаме следващата година да изградим фотоволтаична система, която ще произвежда собствена електрическа енергия. Другите 2 акцента – т.нар. избор на изпълнители на предпроектни проучвания и ще изградим площадки както за извънгабаритен отпадък, така и за строителен отпадък. Има увеличение на средствата за зимно почистване. Предвиждаме увеличение, включвайки новия участък от Южната дъга“, обясни Билева.

Тя уточни, че средствата за зимно почистване са увеличени с 1.5 млн. лв. и вече са 27.8 млн. лева.

„Г-жа Фандъкова държи на това разделното събиране на боклука все повече да се увеличава. Възложихме анализи на цяла София да видим дали контейнерите са достатъчно. Искаме пълен анализ, за да видим дали всички граждани имат достъп до тези контейнери“, каза още зам.-кметът.

Запитана как ще се контролира почистването на улиците, Билева отговори, че Столичният инспекторат извърша контрол на дейностите, извършвани от фирмите. Тя увери, че тази година ще има и допълнителен контрол. /БГНЕС