Дончо Дончев: Агресията е най-разпространяващият се вирус

Агресията е най-разпространяващият се вирус в момента. Това заяви пред БГНЕС художникът Дончо Дончев.

В Нощта на музеите 2022 Регионалният исторически музей в София представя артинсталация и пърформанс в Ларгото на художника Дончо Дончев, автор на „Персона Сатирикона“, в която са събрани 101 шаржови портрета личности от световната история.

„Решението ми е спонтанно и е свързано със събитията, които занимават всички нас през последните няколко месеца – агресията и войната. Агресията е най-разпространяващият се вирус в момента и за съжаление той превзема всички“, каза художникът.

В отделна зала са изложени картонени маски на политици, както е един ембрион, който символизира самоизяждането на човечеството – всичко създадено от хартия.

„Другата част от презентацията ми е един триптих. Това е едно символично място между тези три институции, още повече и древно. Затова ще създам една картина. Всичко това е свързано с Музея на история на София, които ми предложиха да направя този пърформанс. Изключително съм им благодарен за тази възможност“, заяви Дончев.

Кураторът на изложбата Христина Грозданова заяви, че това не е изложба, а специално представяне в рамките на няколко часа.

„Показваме няколко нетрадиционни за Дончо Дончев творби – хартиени маски, които представят и в момента исторически много важни личности. Най-интересното е, че в Ларгото, пред погледа на всички минаващи хора той ще нарисува един триптих – голяма по формат творба, която ще нарисува само за 3 часа. Това е много вълнуващо и едновременно трудно“, каза изкуствоведът от Регионалният исторически музей в София.

На въпрос какво ще нарисува Дончев, тя сподели: „Нямам представа какво ще нарисува. Произведението е в неговото съзнание и ще го видя, както всички останали, когато той го нарисува. В момента Дончо силно съпреживява войната в Украйна. Силното му вълнение намира отражение и в произведенията му“.

„Дончо Дончев е страхотен рисувач, невероятен художник и съвременен автор, който се радваме да представим в такъв важен момент“, каза още Христина Грозданова. /БГНЕС