Донев: 48-ото НС нямаше политическата воля да приеме важните закони

В дневния ред на служебното правителство в следващите седмици неизменно ще присъстват законопроектите, които 48-ото Народно събрание не намери политическа воля да приеме.

В съответствие с изискванията на българското законодателство трябва отново да разгледаме и приемем проектите на закони, които ще внесем в 49-ото НС.

Това каза служебният премиер Гълъб Донев на заседание на Министерския съвет (МС), предаде репортер на БГНЕС.

"За протокола, но и за поддържане на обществената памет, припомням, че тези законопроекти бяха депозирани от служебното правителство в 48-ото НС, а политическите сили, представени в него, ги обявиха за свой приоритет", отбеляза Донев.

Той подчерта, че тези законопроекти бяха необходимото условие за присъединяването на страната ни в Шенгенското пространство и за реализацията на Плана за възстановяване и устойчивост.

"Още по-важна обстоятелство, обаче, е, че тези закони трябваше да придвижат напред промени, от които се нуждае преди всичко българското общество", добави служебният премиер и уточни, че това най ясно личи от проектите, свързани със съдебната реформа и борбата с корупцията.

По думите му тези законопроекти трябва да бъдат осъществени, не защото някой ги иска от МС, а защото обществото ни настоява за справедливост, а тя е постижима само с прилагането на принципа за върховенство на правото.

"И още нещо: тези законопроекти са огледало, което ясно отразява приноса на всеки за реформа в съдебната система", категоричен е Донев. Той добави, че това в огледало има право да се оглежда всеки, в зависимост от субективното си усещане за справедливост и корупция./БГНЕС