Донев: България не е втора ръка, не сме корумпирана държава

Не бих казал, че България е втора ръка държава-член на ЕС, ние трябва да отстояваме националните си интереси.

Шенген беше и все още е, не сме се отказали от разговори и диалог с държавите от ЕС. Това заяви служебният премиер Гълъб Донев пред бТВ. Ние трябва да работим за това другите от ЕС да разберат какъв е нашият национален интерес. Шенген не е само национален интерес, а общоевропейски, защото засяга икономиката и сигурността на Европа. Проблемът е функционирането на шенгенските граници, ние не допуснахме поток от мигранти към Австрия, подчерта Донев. България е правова държава, не бих казал, че е корумпирана държава. Има отделни практики и се надявам органите бързо да разкрият всеки сигнал и практика за прилагане на корупционни схеми. Така че да докажем че хората, които заемат висши държавни длъжности отговарят на етичните норми и няма съмнение в практики, водещи към корупция, каза още Донев. Предишното правителство не беше свършило никаква работа по отношение на Шенген, убеден е Донев.

Той коментира и изказванията по темата Шенген на нидерландския премиер Марк Рюте. „Не може да се говори по този начин, когато имаме загинали български полицаи, които пазят външната граница на ЕС и дадоха живота си да опазят европейски граждани от наплива на мигранти. Това трудно се забравя“, подчерта Донев. ПП не са ни най-големият критик. Това да критикуваш с аргументи и факти, да предложиш друга алтернатива, тогава тази критика е конструктивна, а когато критикуваш с измислени неща, вчера дадох факти с декларацията на ПП, която е изпълнена с неистини, посочи Донев.

Попитан кои са шарлатаните в днешно време, Донев отговори, че шарлатаните са тези, които говорят и обещават на гражданите неща, които граничат с популизма и невъзможното. „Онова, което политическите личности, партийни биха искали да привлекат вниманието на гражданите за кратко време, за да си вдигнат рейтинга. Това не работи в полза на хората“, каза Донев.

Радев не ми се меси в работата като служебен премиер, поддържаме редовни контакти, 2 или 3 пъти в седмицата се чуваме или виждаме, добави Донев.

България има нужда от правителство, което е по-скоро е експертно ориентирано, но с ясна и тясна връзка с политиката на партиите, на мнозинството, което ще застане зад това редовно правителство. Правителство, което да разбира и разрешава проблемите на гражданите и отстоява техния интерес, а не да се кичи с партийни политики, които нямат нищо общо с българските граждани. Не е грешка, че не внесохме нов бюджет, убеден е Донев. /БГНЕС

Тагове: