Донев: България не се е отказала от Шенген, разполагаме с още 3 дни

Критериите за присъединяване към Шенген, които са изцяло технически, бяха покрити от България още през 2011 г. Това заяви служебният премиер Гълъб Донев след проведената среща в Министерски съвет във връзка с действията на служебното правителство за отстояване на готовността на България за присъединяване към Шенгенското пространство, предаде репортер на БГНЕС.

„Независимо от това в отговор на поставени от отделни от наши въпроси в последните месеци бяха две проверки, организирани от ЕК по инициатива на България и Румъния. Проверките бяха фокусирани върху изпълнението на техническите критерии от страна на България. И двете проверки завършиха с положителни за България доклади. В допълнение отделна проверка извърши и посолството на Австрия в София. Резултатът същи е положителен. Резултатите от тези проверки отново за пореден път показаха, че България покрива всички критерии за Шенген“, каза служебният премиер.

Той отбеляза със съжаление, че въпреки отправената покана, нидерландската страна избра да не вземе участие в тези проверки.

„В този смисъл изразените от премиера на Нидерландия резерви, които се аргументират с липсата на увереност именно по отношение на изпълнението на критериите за членство, не само звучат повече от неубедително, но и се опровергават от заключенията на ЕК, противоречат на позициите на всички държави членки, но и на недвусмисленото становище на ЕП“, каза министър-председателят.

Донев напомни, че още през 2019 г. ЕК е излязла с позиция, че България е покрила 6-те основни критерия по механизма за сътрудничество и проверка и не се налага изготвянето на нови доклади. “Независимо от това по инициатива на България от страна на ЕК беше направена допълнителна оценка съобразно критериите на механизма за сътрудничество и проверка. В резултат ЕК изрази положителното си становище, което бе изложено в нейна комуникация разпространена до всички държави членки”, обясни той.

„В последните седмици президентът и правителството осъществиха много активна външна дейност. Само в рамките на последната седмица бяха проведени разговори и срещи на високо ниво”, отбеляза Донев.

Служебният премиер коментира, че окончателно решение за присъединяване на страната ни към Шенген предстои на 8-9 декември. Донев изрази благодарност към европейските партньори и ЕК за подкрепата към България за присъединяване към Шенген и увери, че независимо дали с редовно или служебно правителство, България ще продължи да работи активно по присъединяване към Шенген.

“Въпреки заявените намерения на две държави, България не се е отказала от Шенген, разполагаме с още 3 дни, в които няма да пестим усилия в търсене на подкрепа за преосмисляне на позицията на Нидерландия и Австрия”, каза още той.

“Въпреки нашите целенасочени усилия, ясната и последователна позиция на ЕК, както и дадените за пореден път доказателствата в резултат от проведените партньорски проверки, че България покрива всички критерии за членство в Шенген, на този етап отрицателните позиции на канцлера на Австрия и премиера на Нидерландия остават непроменени. Повече от очевидно е, че тези позиции са провокирани по скоро от вътрешно политически съображения отколкото от реално идентифицирани недостатъци по прилагането на шенгенски правила от България.

“Ние държим и на европейската солидарност и европейското единство. България никога не си е позволявала и не е отстоявала позиции, които са на разделение и на двойнствени стандарти по отношение на която и да било държава член на ЕС, така че очакваме същото поведение и действия от стана на всички останали държави членки на ЕС”, категоричен е той. /БГНЕС