Донев: България води не преговори с Австрия и Нидерландия, а разнопосочен диалог

Следва да изчакаме провеждането на Европейския съвет на 15-16 декември, за да изясним дали ще бъде проведена дискусия по темата за Шенген и какво решение евентуално би могло да бъде взето по въпроса. Затова всякакви и особени пристрастни изводи биха били преждевременни и не биха спомогнали на страната ни да постигне едно справедливо и важно за гражданите и бизнеса решение.

Това заяви служебният премиер Гълъб Донев от трибуната на Народното събрание по време на изслушването си по темата Шенген, предаде репортер на БГНЕС.

„Възможни са различни варианти, засега избегнахме най-неблагоприятния и нашата обща задача е да успеем да постигнем най-доброто за България“, каза служебният премиер.

Донев отбеляза, че ще бъде сдържан по отношение на позициите на Нидерландия и Австрия. "Критериите за присъединяване на България към Шенген, които са изцяло технически бяха покрити от България още през 2011 г", подчерта той.

Служебният премиер напомни, че са извършени две проверки, организирани от ЕК с участието на заинтересованите държави членки. „Въпреки нашите целенасочени усилия, ясната и последователна позиция на ЕК, както и дадените за пореден път доказателства в резултат на проведените партньорски проверки, че България покрива всички критерии за членство в Шенген, отрицателните позиции на премиера на Нидерландия и канцлера на Австрия останаха непроменени. България се наложи да води с Нидерландия и Австрия не реални преговори по същество, а разнопосочен диалог“, подчерта той.

Според него повече от очевидно е, че тези позиции на Нидерландия и Австрия са продиктувани по-скоро от вътрешно политически съображения, а не от реално идентифицирани недостатъци при прилагането на шенгенските правила от България. „Подобна ситуация разбираемо буди дълбоко разочарование и предизвиква емоционални реакции у нас, но не само, защото внася разделение в съюза, поставя под въпрос неговото единство, по което и Австрия и Нидерландия настояват“, каза още той.

Георг Георгиев от ГЕРБ отправи въпрос към Донев и искаше да знае дали множеството твърдения на някой политически партии, че има проблеми с корупцията и границите ни са довели до отказа на тези две страни.

Служебният премиер отбеляза, че всяко едно вътрешно политическо говорене се следи от нашите външнополитически партньори и по тази причина ще бъде много обран по отношение на своите изказвания по отношение на отказа на Нидерландия и Австрия . „В дебата и дискусиите темата за границата присъстваше, но не във всички позиции. Много добре нашите партньори от ЕС разбраха какъв е проблемът с границата и по-скоро тяхното питане беше дали държавата е предприела всички мерки през последните няколко месеца, за да си върне контрола на границата в ръцете на държавата“, каза той. Донев подчерта, че партньорите ни са били много доволни от работата, която е свършило служебното правителство. „Апелирам да бъдем умерени и национално отговорни в позициите си и изказванията си, които правим. Нека вътрешнополитическите ни пристрастия и опити да покажем, че един или друг не си е свършил работата, да не надделяват над националния интерес“, каза Донев.

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев също зададе въпрос и попита какво е направило служебното правителство по отношение на Капитан Андреево и колко лични срещи е направил Донев с премиера на Холандия и канцлера на Австрия

„Провел съм обща среща с всички посланици на ЕС, провел съм среща с председателя на ЕК, провел съм среща с канцлера на Германия Шолц, провел съм среща с полския министър-председател, провел съм среща с гръцкия министър-председател, провел съм среща с президента на Гърция, с много представители на държави членки на ЕС, които имат отношение по темата Шенген и имат общ интерес от приемането на България в Шенген.", каза той. Донев подчерта, че са удвоили капацитета на лабораторията на Капитан Андреево, направили са така, че ДАНС и Министерство на земеделието да осъществяват контрол над работещите там. „Всичко това го направи служебното правителство. фактите са точно в подкрепа на усилията, които предприе служебното правителство предприе по отношение и на Капитан Андреево“.

Халил Летифов от ДПС пък попита какво не е свършено и какво трябва да се свърши занапред.

Донев каза, че до момента всички правителства полагат усилията България да е член на ЕС, еврозоната, както и ОИСР. „Усилията на различните правителства са били на приливи и отливи, но за всяко правителство през този период е имало някакъв акцент, които е бил поставен върху приемането на България в шенгенското пространство“, обясни той.

Цончо Ганев от „Възраждане“ попита Донев дали ако отново бъде назначен за министър-председател при липса на редовен кабинет, ще има куража да постави пред брюкселските бюрократи предоговаряне на ПВУ.

„Нашите външнополитически партньори определиха служебното правителство като правителство на действието и правителство свършило толкова много работа, колкото няколко правителство преди това не можаха да свършат. Това е оценката на нашите външнополитически партньори, за която им благодарим. По отношение на позициите ни в ЕС, винаги нашите министри и членове на групи в различните европейски формати отстояват напълно националния интерес. Тогава, когато има необходимост от предоговаряне на определени условия и проекти и това е в защита на националния интерес, това ще бъде направено в съвместно синхронно действие с нашите партньори от ЕС“, отговори Донев.

Ивайло Мирчев от „Демократична България“ попита дали знаем какви са причините Нидерландия да не изпрати свои представител на проведените проверки.

Служебният премиер обясни, че Нидерландия иска доклад, които обаче преди години вече е приключен за България. Донев подчерта, че до последния момент Нидерландия е настоявала да бъдат предприети стъпки по това да бъдат разделени България и Румъния за присъединяване. /БГНЕС