Донев: Изборът на Радев е максимално възможният за третия мандат

Ние предложихме една стратегия за развитие на електроенергийния сектор с един хоризонт от 30 години, така че не ни е страх от важните решения. Но освен важните и стратегически решения, решаваме и проблемите на българите.

Това каза пред журналисти служебният премиер Гълъб Донев, предаде репортер на БГНЕС.

"Тече процедурата по третия мандат. Знаете, че вчера президентът на Републиката връчи третия мандат на Българската социалистическа партия, те съответно трябва да върнат папката с предложение за министър-председател, който след това да излъчи състав на кабинет", заяви Донев в отговор на въпроса дали би приел да застане начело на втори кабинет на Румен Радев. Служебният премиер отбеляза, че с държавния глава не са разговаряли по тази тема.

"Знаете, че съм изключително отговорен към работата, която върша затова да работи Министерски съвет, служебното правителство в екип да решава най-наболелите проблеми на българските граждани, развитието на България", подчерта той.

На всеки един, който има желание да заеме премиерския пост, Донев пожела да пробва, но не само това, но и да работи за интересите на България.

Той коментира и избора на президента да даде третия мандат на БСП: "Ако трябва да дам оценка на избора на президента, разбира се, че той е направил своите анализи, своите задълбочени проучвания."

Донев посочи и разкритията по случая с NEXO и твърденията, че е имало финансиране от тяхна страна в някои политически среди. По думите му изборът на президента е максимално възможният избор за третия мандат в сегашната ситуация.

"Не бавим обоснованото предложение да внесем и да започнем всъщност преговорите с Европейската комисия за предоговаряне на Националния план за възстановяване и устойчивост", категоричен е служебният премиер и допълни, че това е процедура, която за първи път ще се изпълни в Европейския съюз. Той съобщи, че в момента се водят разговори с ЕК по процедурата, по която ще стане това предоговаряне. "Още от следващата седмица екипът на вицепремиера Пеканов ще започне активните разговори в Брюксел по процедурата за предоставяне на частта "Енергетика" от ПВУ", обяви Донев.

Нужно е България и ЕК да постигнат синхрон, защото това е прецедент в ЕС, още повече, че през февруари предстои отварянето на REPowerUE – планът, по който страната ни очаква да получи 480 милиона евро за проекти, които също са насочени към енергийния сектор.

По отношение на NEXO и дали служебното правителство по някакъв начин държи контакти с други правителства относно случая, Донев заяви: "Служебното правителство не е разследващ орган. Има органи, които са правоохранителни, правораздавателни, които съответно са в контакт към момента. Аз лично нямам информация за това някое от правителствата на държавите, които участват в разследването на случая, да са поискали от страна на правителството. Но това не означава, че правоохранителните органи не са получавали такива запитвания. Знаете, че прокуратурата, следствието и другите органи, включително и МВР, работят изключително усилено за това да бъдат фактите ясни и точни, обективирани, така че да де приключи със спекулациите."

Той подчерта, че това, което носи имиджови щети на България, трябва да бъде своевременно разследвано и преустановено. /БГНЕС

Тагове: