Донев: МС няма задължение да описва техническите параметри на параваните за гласуване

През последните дни всички с интерес следим една оживена дискусия около едно от нововъведенията в Изборния кодекс – параваните за гласуване. В ИК параванът замени кабината за гласуване, по-популярна като тъмна стая, предназначението му е същото да осигури тайната на вота.

Предшественикът на паравана, т.нар. тъмна стаичка, никога не е предизвиквала смут при тълкуванията ѝ. Никога не е обърквала СИК, РИК, ОИК. Параванът е мобилната версия на тъмната стаичка и с него нещата стоят по същия начин. Тъй като са необяснимо за мен и колегите от МС аргументите на секретари на РИК, които се обръщат към мен за указания по този въпрос, МС няма задължение да описва техническите параметри на параваните, зад които да гласуват гражданите.

Това каза служебният премиер Гълъб Донев преди редовното заседание на Министерския съвет, предаде репортер на БГНЕС.

Донев отбеляза, че извън ИК параванът е подвижна преграда и обикновено служи, за да прикрива действията ти, когато застанеш зад него. „Тъмната стаичка, въпреки че нито е стаичка, нито е тъмна, никога не е обърквала СИК, РИК, ОИК при естествено тълкуване на единственото ѝ предназначение – избирателят да направи своя избор в пространство, защитено от чужди очи", подчерта той.

Служебният премиер посочи, че стандартизацията в случая може само да ограничи ОИК и да ги лиши от възможността да се съобразят с размерите на помещението за гласуване и разположението на масите, урните и машините. „В този смисъл и в този конкретен случай разбираме отказа на ЦИК да упражни ролята си на орган даващ, методически указания във връзка с изборния процес", заяви Донев и добави, че при организацията на парламентарните изборни на 2 октомври м.г. координацията и сътрудничеството между МС и ЦИК са били на високо ниво. „Разчитаме да бъде запазено постигнатото добро взаимодействие", заключи той./БГНЕС