Донев: Надявам се проектокабинетът „Габровски“ да бъде приет

“От два месеца заявявам как България трябва да има работещо правителство. Министрите, които предлага проф. Габровски са доказали се професионалисти в своята област, за която са и номинирани, затова се надявам и проектокабинетът да бъде приет час по-скоро”. Това заяви служебният министър-председател Гълъб Донев, предаде репортер на БГНЕС.

“Надявам се кабинетът да може да ни преведе през кризите, които ни съпътстват не само в икономически и вътрешен, но и във външен план, за да може да имаме предвидимост в политиките, които ще се изпълняват от едно редовно правителство”, заяви още той. Относно предложеното увеличение на цената на газа от Булгаргаз, Донев уточни, че това засяга търговските механизми. “Това, което служебният кабинет направи е да осигури прозрачни, открити, предвидими процедури и виждате, че цента на природния газ от над 470 лв. за мегаватчас през август, падна под историческите 140 лв. за мегаватчас. Това, което се предлага е съобразено с търговската конюнктура. Това 40% увеличение се побира в рамката, която постави бизнесът за поносимост”, подчерта още Донев. Служебният премиер уточни, че като количества газ е осигурено това, което е нужно за страната ни, дори и има излишъци, които се търгуват на газовия хъб Балкан. “Президентът Радев се срещна с турския президент Ердоган, на която среща се говореше за допълнителни доставки за газ, така че това също ще допринесе за по-голяма сигурност на доставките и по-голяма независимост на българските потребители”, коментира Донев.

“Бюджетната комисия изключи като част от дневния си ред гласуването на бюджета с няколко дни, което не е фатално. Ако утре се гласува редовно правителство то има пълните права да предложи бюджет”, поясни Гълъб Донев.

Относно протестите на служителите в Агенция “Пътна инфраструктура” относно техните заплати, Донев уточни, че знае за дисбалансите във водената политика по доходите от редица правителства до момента. “Състоянието в администрацията не е никак розово, тези дисбаланси са задълбочавани с години. Няма как едно служебно правителство да реши в цялост такъв проблем, който стои не само пред АПИ, но и пред други министерства. Ние все пак работим тези искания на служителите да бъдат приведени в действие, така че да отговорим на исканията на протестиращите”.

На протестиращите служители в МВнР още от парламентарната трибуна в петък заявих, че по техния казус се работи. Това, което направихме с колегите и в МВнР и в МФ е един цялостен анализ по доходите, на формирането на възнагражденията, както и продължава работата по нормативната уредба. Те също ще намерят решение и се надявам утре голяма част от исканията им да бъдат удовлетворени. Пак казвам - това, не е работа на едно служебно правителство, което има няколко месеца мандат. Много години преди правителствата са неглижирали доходите както в централната, така и в местната власт”, допълни още Донев. /БГНЕС