Донев: Не виждам как оставката на говорителя на ЦИК би повлияла на резултатите от изборите

Не би могло едно такова действие да застраши честния вот. Първо, от страна на Министерството на вътрешните работи и не само, се полагат усилия за това купеният вот, корпоративният вот и всички такива практики, които са свързани с нечестност в провеждане на изборите да бъдат превантивно преустановени. Така, че не виждам как оставката на говорителя на ЦИК би повлияла на честността на изборите и на резултатите от тези избори.

Това заяви пред журналисти служебният премиер Гълъб Донев, предаде репортер на БГНЕС.

Донев посочи, че е в правомощията на ЦИК да си избере нов говорител, ако досегашният не може да изпълнява тези функции.

„Не бих казал, че има възможност за манипулиране на вота – и на хартиения, и на машинния, и на резултатите при сборното записване на двата вота. Но би било добре да се записват отделно и машинният, и хартиеният, за да се види хората, които са предпочели да гласуват машинно какъв е техният дял от всички останали, които гласуват“, отбеляза служебният премиер. Той, обаче, допълни, че решението на ЦИК е такова и не вижда проблем и в тази област.

Донев коментира и осъществяването на видеонаблюдението. „Процедурата, която ще бъде проведена, ще бъде прозрачна, така че всички технически средства, които гарантират това видеозаснемане на броенето, съответно на резултатите от изборите, ще бъдат утвърдени и определени от съответната комисия, която ще се занимава със съответната поръчка“, обясни той.

Според него, винаги може да се намери слабост и забележка във всяка една дейност, не само в дейността по охрана на границата. „Всяка една държава, която има външни граници, когато има мигрантски натиск, съответно има и мигранти на своя територия“, добави Донев, като уточни, че важното е, че трафикантството, каналджийството и всички дейности, свързани с такива порочни практики и закононарушения, свързани с трафика на мигранти, МВР и съответните правораздавателни и правоохранителни органи полагат усилия. „И виждате, че резултатите не закъсняват. Това, че се разкриват, говори за това, че те работят и полагат усилия, за да бъдат всички тези действия прекратени. Работи се и превантивно“, посочи служебният премиер.

Според Донев, чувството за безнаказаност у каналджиите може да бъде преодоляно единствено и само с промяна в законодателството, отбелязвайки, че миналата година служебното правителство предложи промени в Наказателния кодекс (НК), но Народното събрание (НС) не ги прие. Той изрази надежда, че 49-ото НС ще приеме съответните закони и строгостта на наказанието да има и възпиращ ефект.

По отношение на това дали кметовете и като цяло местната власт търси съдействие за провеждането на изборите на 2 април, служебният премиер съобщи: „Местната власт е един от партньорите и на ЦИК, и на правителството при провеждане на изборите. Към момента те нямат въпроси и неясноти при провеждането на изборите. Знаете, че МС на 3 януари гласува план-сметката за провеждане на изборите за народни представители на 2 април т.г., около 43 600 000 лв. са средствата, които са предназначени за общините и местната власт при провеждането на избори за СИК, за възнагражденията, техническото осигуряване и т.н.“ /БГНЕС

Тагове: