Донев: За България остава основен приоритет присъединяването към Шенген

Бих искал да потвърдя, че за България остава основен приоритет присъединяването към Шенгенското пространство. Надявам се, че днешното посещение ще допринесе за това и ще бъде един важен тласък за България, Австрия и целия ЕС. Приемането на България в Шенген ще осигури по-силно икономическо сътрудничество, но също така и по-добра защита на външните граници и това отново е в интерес за всички.

Това каза служебният премиер Гълъб Донев след срещата с федералния канцлер на Австрия Карл Нехамер в Министерския съвет, предаде репортер на БГНЕС.

„В тази връзка приветстваме плана за действие, който имахме възможността да обсъждаме през тези няколко дни. Той ще допринесе за стопиране на нелегалните мигранти", заяви Донев и подчерта, че България разглежда Австрия като традиционен икономически партньор.

По думите му България приема австрийския народ като приятелски и близък и се надяваме да укрепваме нашето сътрудничество не само в Шенгенското пространство, но и в културата, науката, туризма и още много други сфери.

„България и Австрия са близки страни, които се свързват с дълбоко приятелство", отбеляза федералният канцлер на Австрия.

Карл Нехамер посочи, че австрийски предприятия са изключително силно икономически представени тук в България, а българският пазар на труда и като цяло страната ни е много интересна дестинация за австрийските фирми.

Той обясни, че решението на Австрия, заедно с това на нидерландската страна, е, че има проблеми в Шенгенското пространство, като целта им е да обърнат внимание, че има един системен проблем. Нехамер заяви, че тези граници трябва да бъдат надеждна защита и открои големия проблем, който имат с нелегалната миграция. „Имаме над 100 хил. бежанци от Украйна и още толкова нелегални мигранти, които са установени при нас", каза още той.

Австрийският канцлер подчерта, че България изпълнява стриктно своите задачи. Ние ще намерим заедно решение. Имаме да вършим още много заедно, но ние затова сме партньори – да можем да говорим открито за проблемите и да ги решаваме заедно, изрази надежда Нехамер.

БГНЕС припомня, че по-рано днес държавният глава Румен Радев и федералният канцлер на Австрия Карл Нехамер, който е на работно посещение в България по покана на българската страна, посетиха Регионална дирекция „Гранична полиция" в Елхово, където е разположен Регионалният координационен център, част от Интегрираната система за наблюдение на българо-турската граница. В делегацията, водена от него, е и федералният министър на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер./БГНЕС