Доника Ризова: Ако историята е разказана от сърце, децата ще се обърнат към нея

Установих, че независимо каква е историята, ако тя е разказана от сърце, ако тя докосва, децата ще се обърнат към нея. Децата ще бъдат стимулирани повече да четат, когато им се разкаже история по интересен вълнуващ начин, различен от часовете по четене. Това е начин да отидат писателите по класовете, където децата реално се срещат с текста.

Това заяви в интервю за БГНЕС журналистката, PR и автор на детската поредица „Дракончето Ринти” Доника Ризова.

„Писател се става, когато имаш история. Ние всекидневно разказваме такива и ги носим с нас. Историята за „Дракончето Ринти“ ме намери на остров Майорка, където в продължение на две години живеех със семейството си. Моят син Грег, който явно се е чувствал самотен на острова, непознавайки езика, ми каза, че имал приятел на име Ринти, както се казва кучето ни в България, и е дракон. Така аз го поразпитах за този дракон. Той каза, че двамата играели на PlayStation, дракончето обича да яде ябълки и спагети и от тези негови разкази започнах да пиша малки истории. Именно така се получи книгата „Дракончето Ринти“ и така година по-късно съм на „Алеята на книгата“, заедно с втората книга, която се казва „Дракончето Ринти и Орденът на кралете“, разказа авторката.

Пред БГНЕС писателката съобщи, че третата книга, продължение на първите две, вече е при редактор. Сега работи по нейното заглавие.

„Третата книга вече е при редактора, така че тази поредица догодина ще се увеличи с още една история за това момче, което живее в чужбина и намира приятелство в един необикновен герой с много смело сърце. Това са истории за приятелството, за това рамо, от което ние имаме нужда във всеки един етап от нашия живот, когато ни е трудно ние бихме искали да имаме близък човек, дракон, змей или измислен герой, на когото да разкажем”, каза още Доника.

Тя разказа и за проект с деца от „Dance station”, които са спечелили проект и са направили музикален филм, който на 30 септември ще бъде представен заедно с официалната премиера на книгата „Дракончето Ринти и Орденът на кралете”, като филмът е по книгата и се казва Легенда за танцуващото драконче.

„Тази симбиоза между различни изкуства - музика, танц и текст се оказа много вълнуваща”, коментира още Доника Ризова.

На въпрос дали включването на новите технологии като част от детските книжки ще бъде начинът малчуганите да започнат да четат повече, писателката отговори така:

„Грег, който е герой от книгата, е дете, което прекарва много време използвайки мобилните устройства и PS, така че във вкъщи имам едно такова препятствие за преодоляване, когато стане въпрос за хартиения вариант на книгите. Самата аз съм израснала с хартиения вариант на детските книги, с миризмата на хартията, с нейния допир, с всекидневното ходене до библиотеката“, отбеляза още писателката и сподели, че в началото, когато е започнала да работи по този проект си е задавала въпроса дали той ще бъде интересен на днешните деца.

„Установих, че независимо каква е историята, ако тя е разказана от сърце, ако тя ги докосва, ако е разказана искрено, децата ще се обърнат към нея”, коментира още Доника Ризова. Тя сподели също така, че децата ще бъдат стимулирани повече да четат, когато им се разкаже история по интересен и вълнуващ начин, различен от часовете по четене. „Това е начин да отидат писателите по класовете, където децата реално се срещат с текста”, добави тя.

Писателката обясни, че читател се става тогава, когато близките ти четат, когато вкъщи имаш библиотека. „За мен любовта към книгите няма да бъде загърбена независимо от новите технологии и това, че младите прекарват много време на мобилните устройства. Вярвам, че с подходящия пример, с подходящата история, те ще се връщат към това, което и ние познаваме от нашето детство”, заяви Доника Ризова. /БГНЕС