Дорин Речан е новия министър-председател на Молдова

Президентът на Молдова Мая Санду подписа в четвъртък указ за назначаването на ново правителство, ръководено от премиера Дорин Речан. По-рано съставът му беше одобрен от парламента на страната.

Дорин Речан, министър-председател на Молдова

В речта си пред депутатите Речан заяви, че програмата на правителството се основава на визията на президента и на Партията на действието и солидарността за развитието на държавата. Като основни приоритети той посочи интеграцията в Европейския съюз и икономическото развитие. Новият кабинет ще обърне специално внимание на отношенията със съседна Румъния, които трябва да бъдат "стратегически" и "привилегировани". Реджеп отбеляза и необходимостта от задълбочаване на отношенията със САЩ и други донори и изрази намерението си да подкрепи Украйна.

По-голямата част от министрите от предходното правителство запазиха постовете си. Закрита е длъжността вицепремиер по въпросите на цифровизацията. На фона на кризата с доставките на газ и електроенергия се създава министерство на енергетиката.

БГНЕС припомня, че на 10 февруари на изненадващ брифинг за медиите министър-председателят Наталия Гаврилица обяви, че подава оставка заедно с прозападното си правителство. През юни миналата година Молдова получи статут на кандидат за членство в Европейския съюз, заедно с Украйна, но правителството е подложено на силен натиск от страна на Москва, която се опитва да подкопае авторитета му.

Президентът на Молдова Мая Санду номинира секретаря на Висшия съвет за сигурност Дорин Речан за кандидат за министър-председател.

"Дорин Речан е номиниран за кандидат за министър-председател", заяви Санду на брифинг след консултации с лидерите на парламентарните фракции.

Речан ебеше съветник на молдовския президент по въпросите на сигурността и отбраната. Преди това е бил министър на вътрешните работи в правителствата на Влад Филат и Юрие Лянка. /БГНЕС

Кишинев / Молдова