Доротея Вирер е световна шампионка в преследването, Милена Тодорова в топ 20

Тя направи само една наказателна обиколка и завърши за 29 минути и 22 секунди. Тове е нейно второ злато от шампионат на планетата и общо осми медал. Германката Денис Херман (+9.5 сек.) и норвежката Марте Олсбу (+13.8 сек.) допълват почетната стълбичка.

Изключително представяне за България записа 19-годишната Милена Тодорова, която приключи на 18-то място с пасив от +1:32.6 мин. спрямо Вирер. През този сезон родената в Троян състезателка спечели три медала от Световното първенство по биатлон за юноши и девойки в швейцарския курорт Ленцерхайде. Тя спечели сребърен медал и два бронза, а с днешното си представяне още веднъж загатна, че женският ни биатлон отново го чакат успехи.

При мъжете Емилиен Жаклен спечели изненадващо световната титла на 12.5 километра. 24-годишният французин, който стартира шести с 30 секунди пасив, беше безгрешен на стрелбището и приключи за 25 минути, 37 секунди и 4 стотни. Това е неговият първи медал от голямо първенство и общо трети подиум през сезона.

Йоханес Тингнес Бьо от Норвегия завърши на втора позиция, след като загуби битката за златото по финалната обиколка. Осемкратният световен шампион допусна две грешки в първите си две стрелби, които накрая натежаха и не му позволиха да финишира първи. Преследването продължава да бъде единствената дисциплина, от която Бьо няма титла на Световно първенство.

Победителят от вчерашния спринт Александър Логинов продължи с великолепното си представяне и допълни почетната стълбичка на трето място. Той остана на +8.7 секунди от Жаклен, след като допусна грешка с оръжието единствено в последната си стрелба. Зад него остана големият Мартен Фуркад, който този път остана на крачка от медалите.

Красимир Анев записа страхотно представяне за България, след като завърши на 13-та позиция с изоставане от малко над 2 минути спрямо победителя. По-рано през деня Милена Тодорова завърши на 18-та позиция, а подреждането на Анев е още един бонус за българския отбор. /БГНЕС