Доспей – святото място на Паисий Хилендарски

Село Доспей се намира на около 3,5 км от град Самоков и е едно от най-старите селища в подножието на Лакатишка Рила. Смята се, че именно Доспей е родното място на създателя на „История славянобългарска“ Паисий Хилендарски, а в гробницата „Свети Никола“ в Самоков е погребано тялото му, предаде репортер на БГНЕС.

Тези твърдения се потвърждават както от местното предание, записано още от Константин Иречек и Марин Дринов непосредствено след Освобождението на България от турско робство, така и от самия Паисий Хилендарски, който в своята „История славянобългарска“ разказва легендата за цар Иван Шишман, отбелязвайки, че е от Самоковска епархия, което историците и паисиеведите тълкуват като територия, обхващаща всички селища, а не както е основното ѝ значение – църковноадминистративна единица (град), управлявана от архиерей. Освен това езикът на „История славянобългарска” е най-близък със самоковския говор.

В селото има и паметник на Паисий Хилендарски.

Въпреки, че хилендарският монах е една от най-популярните български исторически личности, около неговата биография има множество загадки и противоречия, като родното му място продължава да предизвиква спорове и до днес.

Според жителите на Доспей и различни историци той е роден именно в селото. Там има и паметник в негова чест, а кметството и читалището носят името „Отец Паисий“.

В селото живеят около 570 души, преди време са били около 800. Местните жители разказват, че основният им поминък е отглеждането на картофи, но днес малцина са тези, които го правят. /БГНЕС