Доставят минерална вода и храни за бедстващото население в Карловско, от утре проверка на сечта

Най-големите щети са нанесени на инфраструктурата в община Карлово след наводнението. Държавата ще помогне, каза служебният регионален министър Иван Шишков на брифинг в Министерски съвет, предаде репортер на БГНЕС.

В момента ВиК дружеството работи на терен, за да се възстанови водоподаването към селата, чака се пускането на тока в селата. След това ще се опишат щетите по водопроводната мрежа, каза Шишков. Първо трябва да се поправи водопроводът и след това да се ремонтират улиците. Има 7 моста, които са съборени, уточни Шишков.

На брифинга бе съобщено, че кметовете на пострадалите от наводнението общини ще се освободят от такси за отпадъци.

Осигурихме минерална вода и консервирани храни за бедстващото население, още днес тези помощи ще бъдат доставени, обяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев. На 15 септември от 14 ч. ще има заседание на комисията по бедствия и аварии.

В четвъртък – 8 септември и петък – 9 септември съвместно със земеделския министър и всички ведомства ще поканим местното население и медиите, за да се извърши на място проверка на местната сеч в горите, обяви още Демерджиев.

7 къщи са разрушени, 60 къщи са необитаеми, 84 са негодни за живот, защото са частично увредени, съобщи областният управител на Пловдив Ангел Стоев.

Той каза, че към настоящия момент в Община Карлово има 5 села без водоподаване, а 3 села са с частично електрозахранване. „До края на деня 1 село ще има водоподаване, а за останалите ще има временни водопроводи. С тези временни водопроводи ще се работи около 10-15 дни”, каза той и добави, че електроподаването е по-увредено по основните улици, където има съборени стълбове. „В момента се работи по монтирането на нови стълбове, когато това стане ще можем да възстановим електрозахранването", посочи Стоев.

Той заяви, че имат уверение от министерството на отбраната, че ще бъдат осигурени контейнери, в които хората да живеят. „На всеки, който изяви желание ще бъде предоставено жилище, което е годно за живот”, каза Стоев.

Министерството на земеделието предвижда целеви приеми по програмата за развитие на селските райони по отношение на засегнатите места, каза Явор Гечев, служебен министър на земеделието.

Гечев обясни, че ще искат изрично да върнат засегнатите села в обхвата на програмата за развитие на селските райони, за да могат да помогнат със заделените целеви средства и добави, че всичката дървесина, която се събира в населените места е само за хората, които живеят на територията им. „Никой няма да санкционира хората, които си прибират дървесина от техните дворове”, категоричен е той.

„Земеделските производители могат да подават заявленията си, за да може те да бъдат обезщетени”, добави Гечев. /БГНЕС