Доц. Ангел Кунчев: Четвъртата вълна е факт, делта вариантът ще засегне повече хора

Вече сме в разгара на четвърта вълна, мерките ще бъдат въвеждани на национално ниво.

Това каза пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Според него въвеждането на мерки на национално ниво е обвързано с икономическите мерки. Сега най-засегната от COVID-19 е възрастовата група между 20 и 40 години, което се дължи на делта варианта.

От самата първа вълна не се уморявам да повтарям, че определящо е поведението ни, независимо къде се намираме, заяви Кунчев и даде пример - има ли отстояние между масите, има ли дезинфекция, носят ли се маски. прочиства ли се въздухът.

Доц. Кунчев даде пример от Русия, където 1 човек е заразил 1500 души заради посещения в дискотеки. Оцени, че е рано да се каже какво ще се случи до 15 септември, но Министерството на образованието има готов план с отделните стъпки, според развитието на ситуацията.

Доц. Кунчев изрази мнение, че трябва да има кампанийно присъствие и в социалните мрежи, таргетирани послания към отделните групи, за да може ваксинацията да е с по-високи темпове. Според него делта вариантът ще засегне повече хора, на което ще се дължи и по-високият натиск върху лечебните заведения. /БГНЕС