Доц. Ангел Кунчев: Трябва да издържим март месец

Трябва да издържим март месец – това е върхът на натоварването на третата вълна, заяви пред Нова телевизия главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Доц. Кунчев направи коментар и относно спорната партида на ваксината "AstraZeneca", след като редица държави спряха прилагането ѝ, докато тече разследване. От нея България е получила около 30 хиляди дози, като около 90% от тях са приложени, съобщи Кунчев.

Има две основни причини да вземем решение да не спираме използването на партидата. Според мен можем да го направим, но това ще има по-скоро психологическо влияние, тъй като голяма част от дозите са използвани, заяви доц. Ангел Кунчев.

Държавният здравен инспектор обясни, че ситуацията се следи отблизо, тъй като вчера е дошла подобна информация и от Италия. Кунчев коментира и информацията, че и у нас е починал човек, след като е бил ваксиниран, но няма причинно-следствена връзка между това.

За случая здравния министър проф. Костадин Ангелов съобщи по време на редовния брифинг в четвъртък, но не даде подробности.

Предполагам, че министърът искаше да даде пример, че след ваксинацията може нещо друго да се случи. За нас е важно да следим за нежелани реакции след ваксината. За тях може да съобщи на практика всеки. До момента имаме малко над 830 съобщения за нежелани реакции. Над 95% от тях са тези, за които всички знаем – лека болезненост, втрисане, грипоподобни симптоми. Когато има сериозни симптоми, това води до създаване на експертна група, която да провери цялата документация. Давам ви пример, когато се правеше изследване на ваксината в Бразилия. Беше съобщено за тежка нежелана реакция, която се оказа счупена ръка. Те са длъжни да го съобщят, но човекът беше паднал по стълби, разказа доц. Кунчев. /БГНЕС