Доц. Антоний Гълъбов: 46-ят парламент ще повтори съдбата на 45-ия

Няма значение кой ще бъде победителят на тези избори, тъй като не виждам възможност за съставяне на мнозинство. Най-вероятно „Има такъв народ“ ще върне отново мандата. Те искат да имат пълен контрол върху мнозинството, а не могат да направят такова заедно с „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън“, защото няма да им стигнат депутатите. Това каза в интервю за БГНЕС социологът доц. Антоний Гълъбов.

По думите му дори ИТН да измести ГЕРБ от първото място, това не променя броя на гласовете, на които ще може да разчитат от партията на Трифонов.

„Според мен се задава същият сценарии като с 45-ото НС. Ще бъдат приети няколко закона и ще се разпуснат. Очакваме това, което вече започваме да наричаме „Отровно зелен сценарий“, коментира той и добави, че от това следва една серия от проблеми.

„Ако не бъде съставено правителство в следващия парламент, това означава, че служебно правителство ще внася бюджета за актуализация, което е пълен нон-сенс. Бюджетът не са цифри, бюджетът са политики, зад които трябва да стои ясно мнозинство. Ще влезем в една сфера от ситуации, в които не сме били“, предрече доц. Гълъбов.

Той каза още, че най-вероятно има отлив от всички партии.

„Със сигурност има отлив при подкрепата за ГЕРБ-СДС, който може да се дължи на действията на служебното правителство; най-вероятно има отлив и при БСП, защото те стоят на ниски нива, най-вероятно ще имат към 15%. ИТН не смятам, че привличат толкова бурно гласове. Според мен става дума за минимално разместване, което не променя общата картина“, анализира социологът.

Той коментира и ниската избирателна активност, която прогнозира до края на изборния ден да бъде между 35-37%.

„Първият фактор за ниската избирателна активност са машините, защото на 4.04 само 27% от хората избраха да гласуват с машини. Със сигурност имаме по-ниска избирателна активност отколкото на 4.04. Тогава имахме 50,6%. До края на изборния ден ще стигнем може би 35-37% може би, което е ниска избирателна активност“, коментира доц. Гълъбов.

Според него друг фактор, довела до ниската избирателна активност е липсата на усещането за залог у избирателите.

„Не се създаде усещането, за това че наистина се върви към яснота затова какво трябва да се направи, как трябва да се управлява. И не на последно място – със сигурност действията на служебното правителство, защото за първи път имаме служебен вицепремиер и вътрешен министър, който си позволява да коментира политическа партия в предизборна кампания. Няма съмнение, че за част от избирателите на ГЕРБ, кампанията на МВР е била сигнал по-скоро за заплаха отколкото за гарантиране почтеността на вота“, обясни той и попита колко от купените гласове бяха доказани, колко бяха предадени на прокуратурата?

„Преди 4 април прокуратурата задържа 800 000 лв. подготвени за купуване на гласове. В момента няма нищо подобно. Имаме кампания, която беше водена от МВР, която уж трябваше да респектира купувачите на гласове, но от тази кампания не излезе никакъв сериозен резултат“, убеден е социологът.

По отношение на вота в чужбина, доц. Гълъбов е категоричен, че гласовете от там не могат сериозно да променят картината.

„И там също има проблем, защото бяха разкрити повече секции. Най-вероятно броят на гласувалите няма да достигне дори този от 4.04. Тогава бяха гласували около 172 000. Дори и 180 000 да са гласувалите днес, това не променя картината“, убеден е той. /БГНЕС