Доц. Антоний Гълъбов: Управляващите нито се справят, нито разбират множествената криза

Сред управляващото мнозинство няма съгласие, това прави много трудно за управление множествената криза, в която се намира българската държава и общество.

Това заяви за БГНЕС социологът доц. Антоний Гълъбов.

Множествената криза включва – непрекъснатото повишаване на цените на всички стоки и енергията, липсата на единна позиция за войната на Путин срещу Украйна и оказването на помощ на Киев, опитите от страна на премиера Кирил Петков да промени единната позиция по вдигането на ветото за започване на преговори на РС Македония с ЕС, както и редица други не по-малко сериозни кризи като здравната и борбата срещу Ковид-19 и др.

"Кризите са повече и са свързани помежду си. Тази множествена криза е много трудна за управление, още повече когато имаме систематичен отказ от открито управление и диалог с гражданите, от търсене на по-широко съгласие. Управляващите се справят зле с тази множествена криза, защото не я разбират. Те не разбират механизмите, което водят до увеличаване и натрупване на негативните последици“, заяви доц. Гълъбов.

Той подчерта, че на практика не вижда никакво съгласие по всички важни теми.

"Такова съгласие би могло да се търси в Народното събрание. Лошото е, че няма опити за диалог. Точно обратното и малкото възможности за активен парламентарен диалог бяха блокирани. Това, което ще се опитат да направят управляващите е да отложат във времето взимането на решения, които могат да поставят под съмнение изобщо управлението“, прогнозира социологът.

Страната ни продължава в същото време да губи ценно време и това си проличава най-много по отношението на властта към кризата в Украйна, където ние останахме последни в Европа при предоставянето на помощ.

Според доц. Гълъбов най-лошото е, че продължаваме да научаваме важните новини за нас… от нашите съюзници в ЕС и НАТО.

„Ние продължаваме да научаваме отвън какви контингенти от натовски сили ще бъдат дислоцирани в България. Научаваме това не от правителството, не от министъра на отбраната, а някак си между другото“, каза той.

И това не е просто неумение да се комуникира.

„Става дума за дълбоко пренебрегване на основни правила в политиката, особено в демокрацията. Има отказ от диалог не само с гражданите, има отказ от диалог със социалните партньори. Синдикатите и работодателите дадоха много сигнали, че са изключително неудовлетворени от разговора си с правителството“, заяви доц. Гълъбов.

И в същото време най-големият проблем – високите цени, които измъчват почти всички българи – остава някак си встрани и много далеч от мислите на правителството.

„Основният проблем пред български граждани са високите цени. Усещането за загуба на стойност на парите, усещането за несигурност, добавено с опасенията свързани с войната. Този истински дневен ред на българското общество изобщо не се разпознава и не се следва“, категоричен е доц. Антоний Гълъбов. /БГНЕС