Доц. Борис Попиванов: ПП напълно обезличи ДБ, изборите са за предпочитане

Дори и да се състави правителство с третия мандат, то ще бъде нестабилно, защото скандалите, с които ще се съпътства неговото съставяне, ще направят неговото мнозинство изключително крехко. Това заяви в интервю за БГНЕС доц. Борис Попиванов, преподавател в катедрата по политология в СУ „Св. Климент Охридски“.

„Засега изглежда, че изборът за Председател на НС ще бъде Никола Минчев, чиято оставка допълнително му създаде един положителен публичен имидж на политик, който е жертва на игрите на партиите, а не на някакви свои грешки и в резултат на това той е абсолютно естествената и логична кандидатура на партиите от досегашното мнозинство. Дали той ще успее да събере достатъчно гласове, за да бъде избран, зависи от ИТН и тяхното поведение. Поради тази причина, изборът на председател на НС е в пряка връзка с евентуалната реализация на трети мандат за съставяне на правителство“, заяви политологът.

Попиванов подчерта, че в деня на връчване на втория проучвателен мандат за съставяне на правителство е важен друг въпрос: на коя партия ще бъде връчен третият мандат.

Едва ли „Възраждане“ ще получи третия мандат, тъй като Румен Радев не би си позволил дори да лансира идеята, че партия като „Възраждане“ би могла да състави правителство, независимо дали има шансове или няма. Остават още четири политически сили и в този смисъл изборът на президента е пределно труден, защото има две логики за връчване на третия мандат: „Едната логика е третият мандат да бъде връчен на третата политическа сила по брой депутати, това е логиката, че колкото по-голяма е една парламентарна група, толкова са по-големи аритметичните й шансове да състави правителство. Това би означавало мандата да бъде връчен на ДПС ако се следва тази логика. Въпросът обаче е, че връчване на мандата на ДПС ще подсили всички подозрения за задкулисие, за опити политическата криза да се дирижира зад кулисите на политическия процес, така че това ми се струва поне на този етап малко вероятно. Втората логика е мандатът да бъде връчен на онази парламентарна група, която в най-висока степен има желание и готовност да състави правителство. Тази, която в най-голяма степен е показала, че провежда диалога и има нагласи да намери достатъчно брой партньори, за да сформира кабинет и всъщност това е големият политически разговор в България в момента. На този етап „Демократична България“ се очертава такава парламентарна група, която не само има диалог със своите досегашни партньори в правителството, но все пак не е затръшнала така решително вратите към ИТН, както ги затръшнаха „Продължаваме промяната“ и БСП. Така че ДБ се откроява като кандидат за третия мандат, без това по никакъв начин това да означава, че тя ще го получи “, заяви той. Въпросът е дали ПП е в състояние да се разбере с ИТН и да възстанови тази конфигурация, която управляваше досега в България.

Попиванов смята, че единственият шанс да има правителство, е всички тези партии да излязат с обща позиция, че са готови да направят правителство без значение на коя от тях бъде връчен мандата.

Въпреки това доц. Попиванов смята, че избори по-късно тази година са вариант за предпочитане. „От гледна точка на политическата логика по-добре е да има избори, защото дори да се състави правителство сега с третия мандат, то ще бъде нестабилно и нетрайно, защото скандалите, с които ще се съпътства неговото съставяне, ще направят неговото мнозинство изключително крехко. Ние видяхме вече, че в рамките на досегашния кабинет противоречията са толкова големи, че във всеки момент един от партньорите може да напусне. Това би направило изключително труден този път на реформи, който е необходим на България заради Плана за възстановяване и устойчивост, съдебната реформа, и др. От друга страна обаче, България все по-сериозно навлиза в социално-икономическа криза. Необходимостта да има работещ парламент е доста сериозна“, заяви той.

Всички политически партии са загубили електорат заради участието си във властта, но най-малко са загубите за ПП. „ПП успя ясно да идентифицира себе си с европейския и евроатлантическия път на България, с модерните градски слоеве, да се настани по ясен и категоричен начин в българското политическо пространство. Всички останали - ИТН, която за трети път проваля правителство и в този смисъл трудно би могла да бъде наречена надежден партньор, БСП, която беше заявила, че ще бъде социалния вектор на управлението, а всъщност управлява в хода на все по-тежка социална криза и най-високата инфлация, която страната е преживявала от 25г., дори и ДБ, която загубва своето основание да съществуване заради ПП - ПП й взе всички теми, взе й всички политики и ДБ някак остана в нейната сянка. Тези три партии - ДБ, БСП и ИТН категорично вървят надолу. ПП по-скоро запазва позиции.

При предстоящата предизборна кампания няма да наблюдаваме „никакво балансирано говорене. Ако има предизборна кампания сега, ще бъде с твърде високи тонове и тя ще е опит за битка между две обяснения какво става в България. Едното обяснение на досегашните управляващи, че става дума за опит за победа над мафията, и другото обяснение, идващо основно от ГЕРБ и ДПС, че става дума за некомпетентност, разпад на държавността, неумение за справяне с криза. Тази битка ще е в центъра на кампанията и ще се развива на високи тонове. Може би партиите смятат, че трябва да крещят, за да бъдат чути и вероятно това и ще направят.“

Комуникацията не е единственият проблем между партиите, смята политологът и уточнява, че има и други скрити проблеми. „Те са свързани със съвършено различните разбирания на партиите какво искат да получат от властта и в каква посока виждат развитието на самата държава и икономика оттук нататък. Стана ясно, че ИТН имат различни разбирания за това от другите партии. Тяхното разбиране е по-близо до това на ДПС и ГЕРБ, а не до досегашните им партньори. Естествено и комуникационните грешки имат своето значение, защото твърде много обиди бяха споделени между участниците в досегашното мнозинство. Твърде дълбоки ровове бяха изкопани между тях и трудно биха били запълнени.“

„Трудно е да знаем какви ще бъдат нагласите на населението през септември. Ако следваме тенденциите, които в момента са налични, ще се търси някакъв опит за евроатлантическо обединение. Ще се търси мнозинство, което да е срещу партии, които искат да се върви по друг път. ДБ, ИТН и БСП се приближават ужасно много до четирипроцентовата бариера. От тяхната кампания ще зависи ужасно много и също така и тяхната активност. В сегашния парламент, състоящ се от 7 партии, има поне три партии, които нямат гарантирано присъствие в следващия парламент“, заяви той. /БГНЕС