Доц. Даниел Смилов: ИТН трябва да узреят за идеята за коалиция

Не очаквам да се състави кабинет с третия мандат, който беше връчен на БСП, ще бъде голяма изненада ако такъв кабинет бъде създаден. Все пак от ИТН основно зависи дали ще има правителство.

Те няколко пъти казаха, че няма да участват сериозно в тези разговори, така че най-вероятно е да отидем към нови предсрочни избори. Евентуално след едни такива избори картината ще се промени, но едва ли толкова ще се промени, че да има възможност една партия да състави правителство.

Пак ще трябва да има коалиционно управление и може би тогава ИТН най-накрая ще узреят за идеята за коалиция. Защото сега ясно трябва да се каже, че основният отговорен за това, че в този парламент няма съставено правителство, все пак е партията на Слави Трифонов. Те отказват най-нормалното решение в едно парламентарно управление – коалиционно. Те имат някакви свои визии за управление на малцинството само с 65 депутати и с плаващи мнозинства. Това е нелогична и неработеща формулировка, но второ и по-важно в случая е, че се оказва неприемливо за нито една от партиите в парламента и затова стигаме до тази ситуация. Не вярвам, че ключът на решението е в третия мандат, затова ще трябва да отидем на предсрочни избори.

Идеята, с която ИТН подходиха да отрекат възможността за коалиционно управление направи преговорите много трудни и почти невъзможни и по допълнителни причини. Биха могли да речем някои от партиите да се съгласят на тази идея на ИТН специално т.нар. партии на промяната ДБ и ИБГНИ. Но ясно трябва да се каже, че те по този начин биха поели отговорността за управлението на ИТН без реално да могат да влияят нито върху програмата, нито върху кадровия състав на правителството. Сами разбирате, че това е оферта, която много малко разумни играчи биха приели. Общо взето никой разумен човек не би приел една такава оферта. Това е принципният въпрос зад невъзможността да се състави правителство. Оттам нататък има напрежение между различните партии, между ИТН и ДБ, между ДБ и БСП и т.н., но тези напрежения било то партийни или личностни за мен са на втори план. И ако бяха само тези напрежения правителство щеше да има.

Президентът в съставянето на правителство има по-скоро логистична функция. Няма пряка отговорност за това дали партиите ще се споразумеят или не. Сега той би могъл вместо БСП в третия мандат да избере да речем било то ДБ или ИБГНИ, но от моя гледна точка това не би променило коренно ситуацията. Да, в някакъв смисъл може би ако партия на протеста, на промяната беше подбрана, това с една идея би помогнало по-лесно да се сформира правителство. Но в общата картина струва ми се, че този нюанс не е толкова важен, защото дори и това да беше станало, не мисля, че ИТН щяха да променят своята позиция. Аз очаквам довечера в интервюто на Слави Трифонов той да обясни на практика защо те няма да подкрепят един трети мандат и да изложи своята версия на събитията. Но в една такава ситуация, струва ми се, че решението на президента не би играло решителна роля. /БГНЕС

…………………………………..

Доц. Даниел Смилов, политолог