Доц. Гълъбов: Петков е знаел, че попълва документ с невярно съдържание

Отговорността за назначаването на Кирил Петков е ясна, друг въпрос е дали ще бъда понесена.

Навлизаме много стръмно в една множествена криза, за която говоря от месеци и много скоро ще се озовем в ситуация, в която всеки следващ ход е грешен.

Парламентарните избори са по-важни от президентските. Залогът на президентските е дали ще бъде даден втори мандат на Румен Радев, а залогът на парламентарните е не само как ще излезем от настоящите кризи, но и как ще се развиваме в бъдеще.

Това заяви в интервю за БГНЕС политологът доц. Антоний Гълъбов.

Конституционният съд постанови, че указът, с който президентът Румен Радев е назначил за служебен министър на икономиката Кирил Петков, е издаден в разрез с основния закон. Политологът доц. Антоний Гълъбов заяви, че това решение променя съществени елементи от предизборната ситуация.

„На първо място защото определя част от указа на Румен Радев за противоконституционен. На второ място, защото открива път за самостоятелно наказателно преследване срещу Кирил Петков за документ с невярно съдържание. Разследването на прокуратурата изглежда, че изчакваше решението на Конституционния съд, за да финализира и депозира обвинителен акт срещу Петков. Ако темата за това дали Румен Радев е знаел за това или не все още не е достатъчно ясна, то Кирил Петков със сигурност е знаел, че попълва документ с невярно съдържание“, обясни доц. Гълъбов.

По думите му практически администрацията на държавния глава би следвало да има ангажимента да гарантира актовете на президента.

„Дори тогава, ако някой беше направил елементарното усилие да провери, щеше да установи, че Кирил Петков е гражданин с допълнително чуждо гражданство. Така че отговорността е ясна, съвсем друг въпрос е как ще бъде понесена“, обясни политологът

Според него отказът на Радев да поеме отговорност за тази ситуация, както и инспирираното от него становище на администрацията му за това, че делото не трябва да се гледа по същество, са показателни. Гълъбов подчерта, че подобни действия не са прецедент. Той припомни за назначението на член на СЕМ, който също не е отговарял на изискванията, от страна на президента Румен Радев. По думите му ако тогава този случай е бил потушен, то сега това не е възможно да се случи.

Опасявам се, че ще трябва да вървим към измислени формули от типа на „правителство на националното спасение” и т.н.. Такива формули досега не са дали никакъв резултат. В същото време предизборната кампания на политическите партии показва обратното – показва, че по-малки и по-периферни политически формации се опитват да оглавят настроения и да се противопоставят на наложените мерки, за да успеят да привлекат повече внимание.

Най-лошото е, че виждаме една много разрушителна комбинация между некадърност и безотговорност, подчерта Гълъбов.

Според политолога управлението на държавата в момента е в абсолютен провал.

Властимащите са абсолютно дезориентирани и не знаят какво правят. А това, че МЗ взриви ситуацията, беше очаквано, но тя можеше да се взриви и от други министерства, тъй като говоря за множествена криза, наистина, обясни Гълъбов.

Според него сериозен проблем е фактът, че след почти две години живот с коронавируса съществува проблем с липсата на разбиране. Две различни са групите риск – чисто санитарният риск от една страна, свързан със здравето и системата на здравеопазването, а от друга – риск от действията на самите правителства.

Управлението на този втори риск е изключително некомпетентно, смята Гълъбов.

За мое голямо съжаление, въвеждането на мярката със „Зелените сертификати“, няма да потисне бързо ръста на заболеваемост, няма да подпомогне възстановяването на равновесието в системата на здравеопазването. А в същото време принудата, свързана с тази мярка, генерира ново равнище на недоверие и противопоставяне в обществото. Най-лошото в такава криза е ниското доверие в институциите и откритото противопоставяне срещу управлението.

Дали множеството от кризи, за които говори, ще даде отражение върху предстоящите след по-малко от двайсет дни избори, доц. Гълъбов коментира така:

Искрено се надявам да имаме избори. Защото, ако продължим със същия темп на заболеваемост, ако влезем в локдаун, това означава отлагане на изборите. Това е най-лошият сценарий, защото имаме нужда от Народно събрание, защото най-вече българските граждани започнаха да разбират несъстоятелността на българските институции на Румен Радев и неговия екип. Така, че е време управлението на страната да бъде поето от легитимно правителство.

Ако успеем все пак да стигнем до избори, онова, което на второ място най-много ме притеснява е ниската избирателна активност – отчасти заради обществените нагласи, отчасти заради санитарния риск.

При ново дъно на избирателната активност ще имаме още по-малко енергия за формирането на каквото и да е смислено управление или мнозинство, подчерта политологът.

На трето място като притеснение относно изборите доц. Гълъбов поставя поведението на политическите партии.

Аз продължавам да не чувам онова, което е най-важно – не чувам да се заявява готовност за водене на разговори по този непосредствен дневен ред на българското общество, който не търпи никакво отлагане. Той би могъл да залегне в програма на правителство и ако се постигне съгласие по него, ще се постигне съгласие и за по-дългосрочни цели.

Продължавам да чувам абстрактно говорене на тема съдебна реформа, взаимни атаки между отделни политически фракции, дори в рамките на една и съща политическа формация, което още повече отдалечава гражданите от залога на тези политически избори, каза още доц. Гълъбов.

Запитан дали и към 14 ноември ще бъде актуално разделението "партии на протеста" - "партии на статуквото", след като се наблюдава конфликти вътре в самите тях, а и някои спорят за един и същ електорат, Гълъбов посочи:

Практически те (партиите на протеста – бел. ред.) бяха пакетирани като нещо общо, но много бързо се разопаковаха.

"Има такъв народ" много бързо показаха, че нямат нищо общо с тази тенденция. В момента виждаме много сериозна конкуренция между "Продължаваме промяната" и "Демократична България", едновременно с това е сигурно, че БСП по някакъв начин ще се опита да участва в съставянето на подобно мнозинство, но нямаме еднопосочни сигнали.

Политическото пространство променя геометрията си. Това формално разделение на "протест" и на "статукво" беше и продължава да бъде изключително изкуствено. Онова, което ще има значение към момента е капацитетът за управление.

Капацитетът за управление на свой ред предполага ясно разбиране за това кои са проблемите, които непосредствено трябва да бъдат пресрещнати, продължи доцентът и даде за пример скъпия ток.

След като имаме повишаване на цената на тока, а имаме собствено производство на електроенергия, просто трябва да произвеждаме повече. Аз не мога да разбера защо елементарни неща, които се учат в първи курс по икономика, остават толкова дълбоко неразбираеми за българското управление, коментира той.

Според него говоренето с недомлъвки води до рязко влошаване на живота на българските граждани, до все по-високи сметки, до все по-висока степен на издръжка на живота.

Гълъбов е категоричен, че едно смислено управление трябва да започне първо с най-уязвимите сектори. И даде ясен пример:

България е страна, в която по политически съображения бяха блокирани изключително важни реформи като Закона за социалните услуги. Ние в момента имаме около 20 общини, в които няма никаква социална услуга. Това означава, че ние нямаме никаква поддържаща социална среда, която да може да поеме ангажимента за самотноживеещите възрастни хора, за хората с увреждания, за хората, които много по-тежко преминават през тези месеци, отколкото всички останали. Ако законът за социалните услуги беше приет преди 2 години, до момента щяхме да имаме ясна карта, според която бюджетът щеше да осигури необходимата социална подкрепа.

Ако в момента аз трябваше да управлявам, бих се обърнал към целия граждански сектор и бих търсим доброволци навсякъде. Имаме нужда от хора – и в болниците, и в социалните заведения, и в домашния патронаж. Хората се чувстват изключително разтревожени и се чувстват изоставени за сметка на амбициите на един човек и некомпентността на хората, на които той се е доверил, подчерта политологът.

Запитан какъв ще бъде изходът от предизборната кампания, доц. Гълъбов отговори, че важните избори са парламентарните избори.

Опитът да бъде потопена кампанията за парламентарните избори заради егото на един човек, който временно пребивава на един адрес е в противоречие на българския публичен интерес, каза той и продължи:

Залогът на втория тур на президентските избори е само в това дали българските граждани ще дадат втори мандат на лицето Румен Радев, нищо друго. Залогът на парламентарните избори е не само как ще излезем от тази криза, а и по какъв начин изобщо ще се развиваме следващите месеци, заключи доц. Антоний Гълъбов. /БГНЕС

Категории: