Доц. Гълъбов: Радев разколебава подкрепата в многопартийната демокрация

В България се наблюдава тенденция на целенасочено разрушаване на партийната система. Това заяви политологът доц. Антоний Гълъбов, предаде репортер на БГНЕС.

„Сценарият се развива достатъчно последователно. Целта е като цяло всички политически партии да бъдат ощетени и да стане ясно, че те не вършат работата си. Това е подготовка за преминаване към друг политически режим“, категоричен е политологът.

Той подчерта, че демократичният процес, за който протестираха гражданите, е невъзможен без партиите и това многократно е доказано в целия световен опит.

Доц. Гълъбов смята, че не е редно рушенето на партийната система да става с помощта на президента, още повече, че това противоречи на конституционните му правомощия и самия дух на Конституцията.

„Както в предходните два парламента, така и сега Румен Радев не спира да повтаря едно и също, че партиите трябва да формират устойчиво, широко представено мнозинство, при положение, че точно такъв тип мнозинство не може да се формира. Създаването на такива фалшиви очаквания е част от усилието за разколебаване на подкрепата за многопартийната демокрация“, подчерта политологът.

По отношение на промените в Конституцията, за които заговори Радев след първия тур на президентските избори, доц Гълъбов заяви: „Когато се говори за смяна на някакъв модел трябва да се балансира законодателната и изпълнителната власт. Законодателната власт по Конституция е по-слаба от изпълнителната, което води до концентрирането на много сериозна власт във фигурата на министър-председателя. Това е, което трябва да се направи, но не виждам никакво желание да се върви в тази посока“.

Затова пък, политологът вижда „желание да бъде овладяна държавата и да бъдат запазени механизмите, които през всичките тези години концентрираха повече власт във фигурата на министър-председателя, само че в този случай във фигурата на президента“.

Според него на втория тур българските граждани трябва да се произнесат дали „искат тази промяна, която я продължаваме“.

"Това е промяна във формата на държавно управление. Дали българските граждани искат да живеят в полупрезидентска република, в полупрезидентски режим на управление или не. Това е въпросът на който трябва да се отговори на 21 ноември“, каза доц. Гълъбов. /БГНЕС